Video player inladen...

Ook in de politieke wereld neemt aantal beschuldigingen over seksueel ongewenst gedrag toe

De onthullingen over filmproducent Harvey Weinstein doen niet alleen de filmwereld op zijn grondvesten daveren, ook in de politiek volgen de beschuldigen over grensoverschrijdend gedrag elkaar op. In de Britse politiek komt dezer dagen de ene na de andere beschuldiging boven water en ook in Oostenrijk is een politicus in opspraak geraakt.

De Britse Conservatieven hebben parlementslid Charlie Elphicke geschorst na "ernstige beschuldigingen". Waar die op slaan en wie ze geuit heeft, zegt de partij niet, enkel dat de politie op de hoogte is gebracht. Elphicke is sinds 2010 parlementslid voor het district Dover. Op Twitter ontkende hij dat hij ook maar iets verkeerds heeft gedaan.

Hoewel niemand weet wat de exacte reden voor de schorsing is, valt de beslissing in een periode waarin Britse parlementsleden beschuldigd worden van ongepast en grensoverschrijdend gedrag.

Eerder deze week nam een partijgenoot van Elphicke, minister van Defensie Michael Fallon daarvoor al ontslag.  Labour, de Britse socialisten, onderzoekt beschuldigingen van ongepast gedrag aan het adres van parlementsleden Clive Lewis en Kelvin Hopkins.

Ook Oostenrijkse politicus beschuldigd

De schokgolven gecreëerd door de affaire rond Harvey Weinstein hebben intussen ook de Oostenrijkse politiek bereikt. Peter Pilz liet vanochtend weten dat hij zijn zetel in het nieuwe Oostenrijkse parlement niet opneemt. Een jonge medewerkster van de EVP beschuldigt Pilz ervan haar in 2013 lastig te hebben gevallen. "Zijn handen waren overal" zo wordt de vrouw geciteerd in het weekblad Falter. (tekst loopt door onder de foto)

AP

Pilz, die volgens de vrouw dronken was, zegt dat hij zich niets kan herinneren. "Maar dat is geen excuus" zegt hij zelf, en daarom neemt hij zijn mandaat in het parlement niet op. Ook een vroegere medewerkster van Pilz bij de Groenen beschuldigt Pilz van verbaal en lichamelijk grensoverschrijdend gedrag. Die aantijgingen ontkent Pilz met klem, hij spreekt van een complot om hem uit te schakelen.

Pilz is een bekend politicus in Oostenrijk, hij lag mee aan de basis van de Oostenrijkse Groenen, die hij deze zomer verliet om een scheurlijst op te richten. Die lijst, Liste Pilz, haalde bij de parlementsverkiezingen van oktober 8 zetels, terwijl zijn vroegere partij een forse nederlaag leed en zelfs de kiesdrempel niet haalde.

Meest gelezen