Dedecker: "Onaanvaardbaar, maar begrijpelijk dat mensen recht in eigen handen nemen"

Kamerlid Peter Dedecker (N-VA) vindt de bestorming van het gekraakte huis in Gent "onaanvaardbaar", maar wel "begrijpelijk". Dat zegt hij op Twitter. "De pedalen kwijt, collega-parlementslid?", reageert Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen).

"Onaanvaardbaar, maar begrijpelijk dat mensen het recht in eigen handen nemen wanneer de burgemeester in zijn kerntaken faalt." Zo reageert Dedecker vandaag op Twitter op de raid die gisteravond plaatsvond op een huis in Gent dat Roma hebben gekraakt. Een twintigtal mensen bestormde daarbij het pand met stokken en Bengaals vuur.

"Het recht in eigen handen nemen is hoe dan ook onaanvaardbaar", verduidelijkt Dedecker zijn tweet aan VRT NWS. "Wel is het begrijpelijk dat de situatie in Gent zodanig is geëscaleerd dat de gemoederen verhit zijn geraakt."

"Waarom duiken verhalen over gekraakte huizen enkel in Gent op?", vraagt hij zich af. "Tal van andere steden en gemeenten treden doortastend op, Gent niet."

"Termont geeft krakers een vrijgeleide"

Volgens Dedecker kan burgemeester Daniël Termont (SP.A) zich niet verschuilen achter het feit dat de federale wet die kraken strafbaar maakt nog steeds niet van kracht is. "Termont zegt steevast dat hij aan kraken niks kan doen. Zo geeft hij krakers een vrijgeleide."

Dedecker meent dat Termont wel degelijk kan optreden. "Hij kan nu al alle wettelijke mogelijkheden uitputten om krakers een halt toe te roepen. Hij moet ook preventief te werk gaan, bijvoorbeeld door de organisaties achter de krakers in kaart te brengen."

Gisteren had Sophie De Wit, eveneens N-VA-Kamerlid en burgemeester van Aartselaar, ook al uitgehaald naar Termont. "Je kan als burgemeester toch niet zomaar je schouders ophalen als dat gebeurt? Je moet een signaal geven dat je dat echt niet meer pikt, maar dat doen ze in Gent te weinig", vindt ze. Ook zij wijst erop dat het probleem "zich altijd in Gent voordoet. "Dat is volgens mij net omdat ze te veel het signaal hebben gegeven dat ze niets kunnen ondernemen. Maar Termont zou veel proactiever kunnen zijn in het verhaal."

"Je beseft toch de impact van je woorden?"

Op Twitter krijgt Dedecker tegenwind van De Vriendt. "Knokploegen en geweld tegen Roma "begrijpelijk" vinden. De pedalen kwijt, collega-parlementslid? Monopolie van geweld ligt bij overheid", schrijft hij op zijn beurt.

Sindsdien zijn de twee Kamerleden in een semantische discussie op Twitter verwikkeld over de betekenis en de impact van de woorden "onaanvaardbaar" en "begrijpelijk".

"De impact van het woord "onaanvaardbaar" is hopelijk ook voor jou duidelijk", zegt Dedecker onder meer. "Ik pleit voor een consequente aanpak van wie recht in eigen handen neemt."

"Je beseft toch de impact van je woorden, als parlementslid?", gooit De Vriendt hem terug. "Geweld tegen een Romagezin "begrijpelijk" vinden, vergoelijkt."

Meest gelezen