Egyptische presentatrice krijgt 3 jaar cel voor steun aan alleenstaande moeders op tv

In Egypte heeft een presentatrice 3 jaar cel gekregen omdat ze het moederschap voor alleenstaande vrouwen in haar tv-programma had aangekaart.

Moederschap voor alleenstaande vrouwen of kunstmatige inseminatie: bij ons zijn het doodnormale gegevens, maar voor conservatieve strekkingen in Egypte zijn ze hoogst controversieel en taboe. Dat bewijst de zaak van Doaa Salah die 3 jaar cel heeft gekregen omdat ze deze en andere thema's op tv aankaartte.

De bewuste aflevering van haar wekelijkse programma dateert van juli. De presentatrice kwam in beeld met een kussen op haar buik om een zwangerschap te imiteren waarna ze het over het moederschap voor alleenstaande vrouwen had. Zo stelde ze zich de vraag of een vrouw een schijnhuwelijk kan aangaan om een kind te verwekken om nadien de echtscheiding aan te vragen en het kind alleen op te voeden.

Daarnaast klaagde Salah aan dat kunstmatige inseminatie niet mogelijk is in Egypte en vroeg ze mensen in het publiek of ze weleens aan seks voor het huwelijk hadden gedacht.

Voor een conservatieve advocaat kon de uitzending niet door de beugel. Hij diende een klacht in die nu in een veroordeling is uitgemond. Na het betalen van een borgsom van 10.000 Egyptische pond (zowat 488 euro) mocht Salah voorlopig beschikken. Ze kan in beroep gaan tegen haar straf.

Meest gelezen