Schade fipronilcrisis loopt op tot 21 miljoen euro: veel meer dan eerst gedacht

De schade door het luizenbestrijdingsmiddel fipronil - dat deze zomer in eieren en kippen terechtkwam - loopt op tot 21 miljoen euro. Dat zegt minister van Landbouw Ducarme (MR) in een antwoord op een vraag van Kamerlid Nele Lijnen (Open Vld). Een paar weken geleden schatte de Boerenbond de schade die de fipronilcrisis heeft veroorzaakt, nog op 14 miljoen euro. 

"De federale regering heeft in het totaal 30 miljoen euro gereserveerd voor schadevergoedingen", zegt Lijnen in Het Belang van Limburg. "Dat geld komt uit de reserve van het Federaal agentschap voor de voedselveiligheid (FAVV) dat momenteel al 162 miljoen euro bedraagt. Het gereserveerde bedrag moet dus wel volstaan."      

Afgelopen zomer werd duidelijk dat miljoenen eieren en kippen werden besmet met fipronil, een insecticide tegen vlooien, mijten en teken. 

In Nederland loopt de schade door de fipronilcrisis op tot 75 miljoen euro.

Meest gelezen