2013 Brendan SMIALOWSKI

George Bush senior bevestigt: "Ik heb voor Hillary Clinton gestemd"

Oud-president van de VS én Republikein George Bush senior heeft op Hillary Clinton gestemd bij de jongste presidentsverkiezingen. Dat bevestigt hij in een nieuw boek waarin hij en zijn zoon George Bush junior hun opvolger Donald Trump met de grond gelijk maken.

"The last Republicans" ("De laatste Republikeinen"): zo heet het boek van historicus Mark Updegrove dat op 14 november verschijnt en waarin George Bush senior en junior hun licht laten schijnen over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar en het beleid van Donald Trump.

Hoewel de heren alle drie tot de Republikeinse partij behoren, is het geen geheim dat vader en zoon Bush geen hoge pet op hebben van Trump. Hun afkeer voor de huidige president van de VS is zelfs zo groot dat ze allebei niet voor hem hebben gestemd op 8 november vorig jaar. Aan Updegrove bevestigt Bush senior dat hij voor de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton heeft gestemd. Bush junior stemde blanco, zo zegt hij.

"Blaaskaak"

Elders in het boek laten vader en zoon Bush verstaan dat Trump ongeschikt is om president te zijn. "Ik moet hem niet", vertelt Bush senior in mei 2016 aan Updegrove. "Ik weet niet veel over hem, maar ik weet dat hij een blaaskaak is. Ik ben niet enthousiast bij het idee dat hij een leider zou zijn."

Bush senior ontkent niet dat Trump het land kan verenigen, maar daarvoor is volgens hem "nederigheid" nodig en dat is, alweer volgens hem, een uitdaging voor de president. "Zoals je wel weet door naar mijn familie te kijken, is nederigheid een zeker erfgoed", zegt ook Bush junior in het boek. "Dat is wat iedereen verwacht en we zien het niet in Trump."

Wow, deze kerel heeft geen idee wat het is om president te zijn

Bush junior

"Toen Donald Trump verklaarde dat hij zijn eigen adviseur is, dacht Bush - en dit is een citaat - "Wow, deze kerel heeft geen idee wat het is om president te zijn"", vertelt Updegrove over Bush junior in een gesprek met CNN.

Volgens Updegrove geloofde Bush junior niet dat Trump het ver zou schoppen toen hij zich in de race naar het Witte Huis stortte. "Interessant, maar blijft niet duren", was volgens de auteur zijn reactie.

Oorlog in Irak

In een officiële reactie aan CNN slaat het Witte Huis meteen terug. "Als een presidentskandidaat in staat is om een politieke partij neer te halen, zegt dat veel over de erfenis van de vorige presidenten", klinkt het. "Dat begint met de oorlog in Irak, een van de grootste vergissingen op vlak van buitenlands beleid in de geschiedenis van de VS."

"President Trump houdt de focus op zijn beloftes aan het Amerikaanse volk om jobs terug te halen, een buitenlands beleid op basis van "America first" te voeren en op te komen voor de vergeten man en vrouw in onze grootse land."

Meest gelezen