Video player inladen ...

Politie krijgt halfautomatische wapens: "Ze moeten kunnen strijden met gelijke wapens"

De politiekorpsen in ons land worden uitgerust met stevigere wapens en munitie om sneller en efficiënter te kunnen optreden tijdens aanslagen. Dat schrijft Het Nieuwsblad en het nieuws is bevestigd aan VRT NWS.

Alle agenten van de lokale én de federale politie beschikken binnenkort over zwaardere halfautomatische wapens met krachtige munitie. Het gaat over kogels van het kaliber 7.62x35, munitie waarmee het motorblok van een zware vrachtwagen doorboord kan worden. Met die zwaardere wapens zou de politie zichzelf beter moeten kunnen beschermen. Daarnaast zouden agenten ook beter bestand moeten zijn tegen criminelen of terroristen die oorlogswapens zoals kalasjnikovs gebruiken.

Onze politie moet kunnen strijden met gelijke wapens. 

En die maatregel is nodig, vindt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). “We zien dat er almaar meer geweld wordt gebruikt, ook tegen onze politiediensten. Onze mensen moeten hun belagers met gelijke wapens kunnen bestrijden. We denken daarbij vooral aan feiten waarbij gebruik wordt gemaakt van kalasjnikovs, een type wapen dat populair is bij terroristen en zware criminelen. Onze politie had tot nu toe geen vergelijkbaar wapen om daartegen op te treden."

De wapens zouden vooral ingezet worden tijdens aanslagen zoals die in de Bataclan in Parijs of de aanslag met een vrachtwagen in Nice op de Promenade des Anglais. In beide gevallen had de politie de daders en hun voertuig sneller kunnen neutraliseren als ze beschikten over krachtigere aanvalswapens en munitie die vergelijkbaar is met die van een kalasjnikov.

De korpsen in ons land worden niet verplicht om zich uit te rusten met de zwaardere halfautomatische wapens. "We doen een bevraging om te bepalen welk type wapen we gaan kiezen én aan welke prijs. En dan zijn het de korpsen zélf die zullen bepalen welk wapen ze zullen aankopen. Het is wel duidelijk dat er in bepaalde landelijke zones geen behoefte is aan zulke wapens."

"Eerste nood blijft de modernisering van handvuurwapens"

 Bij de politievakbonden reageert men tevreden op de beslissing, al zullen deze wapens niet overal kunnen worden ingezet. Vandaar dat het VSOA ook de nood aan modernisering van handvuurwapens beklemtoont. De beslissing voor dit soort munitie heeft een tijd op zich laten wachten.

"Men is duidelijk niet over één nacht ijs gegaan", zegt Carlo Medo van het NSPV. "Nu kunnen we op gelijke voet de strijd aangaan met terroristen".Ook voor Vincent Gilles van het VSOA was een meer moderne uitrusting effectief nodig. 

Het gaat hier om zogenaamde collectieve wapens, die niet op naam van één agent staan, maar worden ingezet bij bepaalde missies. "Daarbij moet rekening worden gehouden met een aantal factoren, bijvoorbeeld is er publiek aanwezig of niet?", aldus het NSPV. "We moeten opletten dat we niet in een geweldsspiraal terechtkomen. Het hoofddoel blijft toch om de tegenstander te neutraliseren en op te pakken."

We moeten opletten dat we niet in een geweldsspiraal terechtkomen

NSVP

Voor het VSOA is er nog meer nodig. "Onze eerste nood blijft toch de modernisering van de handvuurwapens, waar elke politieman over beschikt", klinkt het. De munitie voor die wapens is volgens het VSOA momenteel niet effectief genoeg. Ook over deze kwestie wordt al maanden onderhandeld.