In tweestrijd over Zweden of Zwitserland? Boek een vlucht naar "Zwederland"!

Luchtvaartmaatschappij SWISS lanceert een ludieke campagne om mensen op het verschil tussen Zweden en Zwitserland te wijzen. In veel talen klinken de namen van die landen erg gelijkaardig, waardoor velen ze verwarren.

Zweden en Zwitserland, Zweden en Zwitsers: in het Nederlands is het onderscheid tussen de landen en hun inwoners vrij duidelijk. Niet zo in verschillende andere talen waarin de namen erg gelijkaardig klinken. Zo lopen Spanjaarden al eens verdwaald tussen Suecia (Zweden) en Suiza (Zwitserland). Ook in het Chinees is een vergissing snel gemaakt.

Om buitenlanders op het verschil tussen Zweden en Zwitserland te wijzen, lanceert SWISS de ludieke campagne "Zwederland" ("Swederland"). Met verschillende weetjes probeert de Zwitserse luchtvaartmaatschappij mensen met een verwarrende moedertaal diets te maken dat Zweden een monarchie met 10 miljoen inwoners en Stockholm als hoofdstad is, terwijl Zwitserland vier officiële talen heeft en de beste zakmessen ter wereld maakt.

Aan de campagne is ook een wedstrijd verbonden. Wie SWISS samen met een Zweedse vriend een overtuigende motivatiebrief schrijft, maakt kans op een gratis vlucht naar Zwitserland. Een duo wint zelfs "gouden tickets".

Het is niet de eerste keer dat een campagne buitenlanders op het onderscheid tussen Zweden en Zwitserland wijst. Vier jaar geleden lanceerden de Zweedse autoriteiten al eens een ludieke wedstrijd in China om Chinezen op het juiste spoor te zetten.

Meest gelezen