Laurie Dieffembacq

Peeters: "In Antwerpen speel ik alles of niets: ik wil burgemeester worden, niets anders"

Kris Peeters (CD&V) is duidelijk: hij wil volgend jaar burgemeester worden van Antwerpen, niets anders. "Ik speel hier bij de verkiezingen alles of niets. Havenschepen? Daar pas ik voor", zegt hij in een interview met Het Laatste Nieuws.

De gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar beloven spannend te worden in Antwerpen. Kris Peeters neemt het op tegen huidig burgemeester Bart De Wever (N-VA) en Wouter Van Besien (Samen). In Het Laatste Nieuws spreekt Peeters nu klare taal. Het is voor hem alles - het burgemeesterschap - of niets. "Havenschepen? Neen. Dat ga ik niet doen, hoe belangrijk de functie ook is."

Ik heb een realistisch beeld van hoe de kaarten liggen. Maar mét die kaarten ga ik zo slim mogelijk spelen.

Hoe dan ook heeft Peeters naar eigen zeggen "een realistisch beeld van hoe de kaarten liggen". Hij verwijst daarmee naar de "benijdenswaardige positie van N-VA". "Maar mét die kaarten ga ik zo slim mogelijk spelen. Ik hoop dat ik burgemeester word als de uitslag dat toelaat."

Als de politicus het uiteindelijk tot het Schoon Verdiep schopt, dan zal hij daar ook voor zes jaar blijven zitten, zo belooft hij. Maar wat als het niet lukt? Dan zal het afhangen van het resultaat dat hij behaalde, zo zegt hij. "Is de uitslag goed, maar word ik toch geen burgemeester? Dan zal ik allicht mijn rol spelen bij de verkiezingen van 2019 (Vlaams en federaal, nvdr.). Ik ga er niet vanuit dat het zal tegenvallen, maar ik hou er rekening mee. Ik ben me ervan bewust dat ik een risico neem. Maar was er een alternatief?"

Wat Peeters nog zei over...

  • ... De Wever: "Er was een tijd dat wij elkaar wél lagen. In de loop der jaren is het scheefgelopen omdat de verhoudingen tussen N-VA en CD&V zijn gewijzigd. Tegen hem persoonlijk heb ik niets. Het is wel al jaren geleden dat ik hem nog eens onder vier ogen heb gesproken. Ik ga hem niet uit de weg, maar ik zie niet meteen een aanleiding om elkaar te spreken."
  • ... De Wever als burgemeester: "Hij doet goede dingen. Of hij de best mogelijke burgemeester is voor Antwerpen? Daar spreek ik me niet over uit. Ik erken dat hij vaak goede zaken doet. Daarbij helpen wij hem ook als coalitiepartner."
  • ... zijn verhuizing naar Antwerpen: "Blijkbaar gaat het gerucht dat mijn vrouw niet mee is verhuisd naar Antwerpen. Dat is eigenaardig. Wat is daar de bedoeling van? Wij houden allebei van deze stad, maar het was niet evident voor haar om alweer te verhuizen."

Meest gelezen