Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Libanese premier Hariri stapt onverwacht op: "Ik vrees voor mijn leven"

De Libanese premier Saad Hariri heeft onverwacht zijn ontslag ingediend. Hij vreest voor zijn leven, zo zei hij in een toespraak waarin hij Hezbollah en Iran beschuldigde onrust te stoken in zijn land. Iran noemt de beschuldigingen ongefundeerd. Het onverwachte vertrek doet de spanningen in het al fragiele Libanon alleen maar toenemen.

Vanuit Saudi-Arabië kondigde Saad Hariri aan dat hij vertrekt als premier. In een toespraak die de Saudische zender Al-Arabiya uitzond, zei Hariri dat hij vreest voor zijn leven. Hij had het niet over concrete aanwijzingen, maar zei dat in zijn land "hetzelfde klimaat voelbaar is zoals in de periode voor de moord op Rafik al-Hariri." De vader van Saad en voormalig premier kwam in 2005 om het leven bij een zware bomaanslag in Beiroet. Leden van Hezbollah worden ervan beschuldigd die moord gepleegd te hebben.  

Kritiek op Hezbollah en Iran

Hezbollah kreeg vandaag van Hariri de volle laag, net als Iran. In zijn toespraak beschuldigde hij de sjiitische Hezbollah ervan Libanon in "het oog van de storm" gebracht te hebben. De gewapende tak van Hezbollah vecht mee aan de kant van president Assad in de Syrische burgeroorlog. Ook Iran is heel actief in die Syrische oorlog. Hariri beschuldigde Iran ervan onrust te stoken, onder meer in Libanon. Maar klonk het combattief "de armen van Iran in de regio zullen afgesneden worden". 

Spanningen tussen soennieten en sjiieten

Allicht niet toevallig sprak Hariri vanuit Saudi-Arabië, zijn trouwe bondgenoot. Het soennietische Saudi-Arabië en het sjiitische Iran zijn aartsrivalen, die op veel terreinen een machtsstrijd uitvechten. 

Die spanningen tussen soennieten en sjiieten zijn ook in Libanon voelbaar. Sinds een jaar leidde Hariri een regering van nationale eenheid, waarin ook de politieke tak van Hezbollah zat. Met Hariri's onverwachte vertrek zal de onzekerheid en instabiliteit mogelijk alleen maar toenemen. Dat zegt trouwens ook Iran, dat in een eerste reactie de uitspraken van de Libanese premier herhalingen noemt van "ongefundeerde beschuldigingen door zionisten, Saudi's en Amerikanen."

Meest gelezen