Nederlandse pedoseksueel die 67 kinderen misbruikte stuurt vanuit gevangenis brief met excuses

De veroordeelde Nederlandse pedoseksueel Robert M. heeft vanuit de gevangenis een brief met excuses gestuurd naar zowat alle ouders van de 67 kinderen die hij seksueel heeft misbruikt. Dat schrijft De Volkskrant. Een journalist van de krant kon ook met de pedoseksueel praten. "Dit had voorkomen moeten worden", zegt Justitie. 

Zowat een jaar geleden slaagde de man erin om vanuit zijn gevangenis in Vught een handgeschreven brief te laten bezorgen bij de advocaat van een groot deel van zijn slachtoffers. De advocaat stuurde geen antwoord, maar mailde wel een scan door naar zijn cliënten. Ook de ouders die niet worden verdedigd door de advocaat kregen de brief in handen. 

In de brief zegt Robert M. dat hij spijt heeft van zijn daden. Hij biedt de ouders ook een gesprek aan met hem. En dat valt niet in goede aarde bij heel wat ouders. Zij hebben geen nood aan een gesprek, zo zegt hun advocaat. 

"Vermomde" brief

Enkele maanden eerder kwam er een gelijkaardige brief binnen op de redactie van De Volkskrant. Hij "vermomde" zijn brief door op de enveloppe "advocatenkantoor V&K" te schrijven en hem te richten aan "mr. T. Heijmans". Gevangenen mogen namelijk vrij communiceren met advocaten.

Uiteindelijk slaagde een journalist van De Volkskrant er ook in om met de man te praten in de gevanegnis. En dat is opmerkelijk, want hoewel hij geen mediaverbod heeft, staat de man wel onder strenger toezicht dan andere gevangenen. 

Fouten gemaakt

Justitie geeft toe dat er fouten zijn gemaakt. "We betreuren dat Robert M. de advocaat van de slachtoffers heeft kunnen benaderen", zegt het ministerie. Het bezoek van de journalisten "had voorkomen moeten worden". Volgens het ministerie had de man de journalisten aangemeld als "relatiebezoek". De namen werden niet nagetrokken. 

Naar aanleiding van de onthullingen wordt het toezicht op Robert M. aangescherpt. Bezoekers zullen voortaan vooraf worden gescreend. Ook zijn in- en uitgaande post en telefoongesprekken worden vanaf nu gecontroleerd.

Meest gelezen