Alice S. / BSIP

Nieuwe campagne moet gebruik slaap- en kalmeerpillen naar beneden halen

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) lanceert in januari een nieuwe campagne die ervoor moet zorgen dat we met zijn allen minder slaap- en kalmeermiddelen slikken. Belgen zijn in Euorpa bij de grootste verbruikers van die pillen.

De federale regering investeert 260.000 euro in de strijd tegen benzodiazepines: slaap- en kalmeermiddelen. "De Belgen horen bij de grootste ­gebruikers van Europa", zegt Els Cleemput, woordvoerster van De Block. "We slikken meer van die medicatie dan nodig, en vergeten dat er vaak alternatieven zijn."     

Uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid blijkt dat bijna een op de acht Belgen naar medicatie grijpt om zo beter te kunnen slapen of te kalmeren. De pillen zijn alleen verkrijgbaar op voorschrift. Vrouwen gebruiken ze ­vaker dan mannen, en vanaf de leeftijd van 45 jaar neemt het gebruik spectaculair toe. Bij 75-plussers gaat het zelfs om één op de drie mensen.      

Meest gelezen