Puigdemont in het Nederlands op Twitter: "Bereid tot volledige medewerking met Belgische justitie"

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft op Twitter beklemtoond dat hij volledig zal meewerken met het Belgische gerecht. Opvallend: hij deed dat in het Nederlands. 

Carles Puigdemont beklemtoont dat hij bereid is om volledig mee te werken met de Belgische justitie. Dat heeft hij op zijn Twitteraccount laten weten. Opvallend is dat de tweet alleen in het Nederlands is. Zijn advocaat Paul Bekaert stelt dat Puigdemont altijd al bereid was tot samenwerking met justitie. "We wachten nu op de uitvoering van het Europees aanhoudingsbevel via het federaal parket."

Toch heeft hij zijn cliënt voorlopig afgeraden om zichzelf aan te bieden bij de politie, omdat dat volgens hem geen zin heeft. "We zijn officieel zelfs nog niet op de hoogte. We willen wachten tot er een onderzoeksrechter aangesteld is." 

Puigdemont wordt overigens voor zijn eigen veiligheid beschermd, dus de politie weet waar hij is. 

Het federaal parket in ons land heeft laten weten dat het gisteren vijf Europese aanhoudingsbevelen gekregen heeft: voor de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier van zijn ministers. De bal ligt nu dus in het kamp van de Belgische justitie. Hoe de verdere procedure zal verlopen, kan u hier lezen.

Oproep naar democraten om zich te verenigen

In een eerdere tweet riep Puigdemont de democraten op om zich te verenigen.  "Voor Catalonië, voor de vrijheid van de politieke gevangenen en de republiek." Hij verwees daarbij naar een online petitie die oproept tot de vorming van een onafhankelijkheidsgezinde lijst. 

Meest gelezen