Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Tientallen dode zeehonden stellen wetenschappers voor een raadsel

De afgelopen dagen zijn minstens 140 dode Baikal-robben aangespoeld op de oevers van het Baikalmeer in Siberië. De oorzaak van de massale sterfte is nog onduidelijk. Mogelijk zijn ze gestorven aan ondervoeding.  

De Baikal-rob of nerpa (Pusa sibirica) is een zeehond die enkel voorkomt in het gelijknamige meer in het zuiden van Siberië. Het is een van de weinige zeehondensoorten die in zoet water leven. De voorbije week zijn zeker 140 dode robben aangespoeld op de kusten van het Baikalmeer. Het waren allemaal volwassen dieren, 80 procent zelfs zwangere vrouwtjes.

De Siberische autoriteiten voeren een onderzoek, maar wetenschappers weten op dit moment nog niet wat de massale sterfte veroorzaakt. Labtesten op de kadavers van 31 dode dieren hebben geen abnormaliteiten aan het licht gebracht. Bepaalde infecties zijn al uitgesloten, zoals een ziekte die eind de jaren 80 duizenden slactoffers maakte onder de dieren.

Volgens sommigen zijn de zeehonden mogelijk gestorven aan een hartaanval als gevolg van ondervoeding. In de maag van de 31 onderzochte dieren werd geen voedsel gevonden. Plaatselijke bewoners hebben aan de autoriteiten ook gezegd dat er nauwelijks vis zit in dat deel van het meer waar de dieren gevonden zijn.

Het tekort aan voedsel zou te maken kunnen hebben met de groeiende populatie aan Baikal-robben. De jacht op de dieren, populair voor hun vlees en hun pels, werd in 2009 aan banden gelegd en sindsdien komen er steeds meer dieren bij.  Russische autoriteiten schatten de totale populatie nu op ongeveer 130.000.

Intussen lopen nog onderzoeken om na te gaan of de dieren gestorven zijn door giftige stoffen. Sommige inwoners zouden in afwachting niet aarzelen om kadavers van dode dieren mee te nemen, om hun kostbare pels te kunnen verkopen

Meest gelezen