Video player inladen...

Bestorming gekraakt pand: "Gewelddadig met stokken en Bengaals vuur"

Een twintigtal mensen hebben gisterenavond in Gent het pand bestormd dat gekraakt wordt door Roma. "Ze kwamen aan met stokken en Bengaals vuur en ze gingen gewelddadig tekeer", zegt het parket aan VRT NWS. Er zijn sterke aanwijzingen dat ze net terugkwamen van het voetbal. Wat hun motieven zijn, is nog niet duidelijk.

"Rond middernacht hebben zo'n 20 tot 25 mensen de woning op het Stapelplein bestormd", zegt Caroline Jonckers van het parket Oost-Vlaanderen afdeling Gent. "Ze waren gemaskerd met sjaals en bivakmutsen en hadden stokken, slagwapens en Bengaals vuur mee. Ze kwamen vrij gewelddadig afgestormd."

De politie was al in de buurt, door de wedstrijd tussen AA Gent en Standard toen de oproep binnenkwam. "De agenten waren dus vrij snel ter plaatse", zegt Jonckers. "Er vonden schermutselingen plaats tussen de agenten en de daders. Eén agent raakte daarbij lichtgewond. Van de Roma is niemand gewond geraakt."

Zes mensen opgepakt

In totaal konden er zes mensen worden opgepakt. Zij zijn ondervraagd en moeten vanavond voor de onderzoeksrechter verschijnen. Wie de daders precies zijn, is nog niet duidelijk. Er zijn volgens het parket sterke aanwijzingen dat ze net terugkwamen van de voetbalwedstrijd, maar met zekerheid kan dat nog niet worden gezegd. "Hun motieven zijn ook niet duidelijk. Dat onderzoeken we nu."

JVK

Maandag ontdekte een huurder in Gent dat zijn pand gekraakt werd door dertien Roma. Volgens de huurder kwam ze net terug van een weekendje Oostende en gaat het dus om een bewoond huis. Ook de eigenaar van het huis zei aan VRT NWS dat het huis bewoond is. Maar de politie en het parket betwijfelen dat. Op basis van de eerste vaststellingen lijkt het erop dat het om een onbewoond pand gaat. 

JVK

Meest gelezen