Videospeler inladen...

"Groen asfalt" moet CO2-uitstoot naar beneden halen

Vanaf januari wil het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) milieuvriendelijker asfalt aanleggen. Dat is asfalt dat geproduceerd wordt aan een lagere temperatuur.  Elk jaar kan zo de CO2-uitstoot van zo’n 230 gezinnen uitgespaard worden. 

Elk jaar legt het Agentschap Wegen en Verkeer gemiddeld 1,5 miljoen ton nieuw asfalt aan. Nieuwe wegen, maar ook nieuwe toplagen over bestaande wegen. Dat asfalt wordt normaal gezien geplaatst aan een temperatuur van 155 graden. Maar het nieuwe "groene" asfalt heeft genoeg aan 110 graden. Dat heeft veel voordelen.

Door asfalt aan lagere temperatuur te produceren vermindert de uitstoot van schadelijke stoffen. Als het Agentschap Wegen en Verkeer al haar werken aan asfaltwegen met dit type ‘groen’ asfalt zou uitvoeren kan er jaarlijks zo'n 4.500 ton CO2 worden uitgespaard. Dat komt overeen met de CO2-uitstoot van ongeveer 230 gezinnen.  

Ook wegenwerkers en weggebruikers winnen bij dit type asfalt. De arbeidsomstandigheden voor wegenwerkers verbeteren. Bovendien kan de weg na de werken sneller worden opengesteld omdat het asfalt sneller afkoelt en wordt een langere levensduur verwacht. “Dit is voor verschillende partijen een win-winsituatie”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. 

VRT

De werken in 2014 aan de N171 in Kontich waren een eerste proefproject met het milieuvriendelijke asfalt, waarbij de totale uitstoot van koolstofdioxide (CO2) tijdens, op en rond de werf en op de asfaltcentrale door de aannemer op voorhand werd berekend. Tijdens de uitvoering van de werf werd nagegaan hoeveel koolstofdioxide er uitgestoten werd als gevolg van de werken. Die uitstoot bleekt 33 procent lager te liggen dan bij werken met standaardasfalt. En dat zou de uitstoot van extra wegenwerken de volgende jaren compenseren.

Meest gelezen