Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Vetberg" van 130 ton in Londense riolering is weg: "Gevecht met monster gewonnen"

De gigantische "vetberg" in het rioleringsnetwerk van Londen is weg. In totaal heeft het twee maanden geduurd om de prop afval van zo'n 130 ton te verwijderen. Wat erin zat? Luiers, natte doekjes, gestold vet, condooms en ander vuilnis. 

Zo'n twee maanden geleden is de "vetberg" ontdekt in een riolering in de wijk Whitechapel, in het Londense East End. De afvalprop was naar schatting zo'n 130 ton zwaar en 250 meter lang en bestond vooral uit gestold vet, natte doekjes, luiers, oliën en condooms. 

Het waterbedrijf Thames Water noemde het meteen "een van de grootste vetbergen ooit" en "een echt monster dat veel mankracht zal eisen om weg te krijgen". Oorspronkelijk werd er gedacht dat de klus op zo'n drie weken geklaard zou zijn, maar uiteindelijk duurde het twee maanden. 

Het was alsof we moesten vechten tegen een groot monster uit een Harry Potter-film.

"Het was alsof we moesten vechten tegen een groot monster uit een Harry Potter-film", zegt de projectleider. "Bij iedere stap kwamen we weer een nieuwe uitdaging tegen. We zijn het monster te lijf gegaan met brute kracht en scheppen."

Iedere maand wordt er in Londen bijna een miljoen euro uitgegeven aan het schoonmaken van rioolbuizen. Thames Water hoopt dat de inwoners nu twee keer nadenken vooraleer ze frituurolie of luiers door het toilet spoelen.

Video player inladen ...