Alec Baldwin neemt pauze op Twitter na commotie over Weinstein-uitspraken

Alec Baldwin neemt voor onbepaalde tijd afscheid van Twitter nadat commotie is ontstaan over uitspraken die hij deed over de zaak-Weinstein. De acteur had vragen gesteld bij het feit dat sommige vrouwen geld hebben aanvaard in ruil voor stilzwijgen.

"Het is met een zeker verdriet dat ik nieuwe posts op dit Twitterprofiel in dit huidige klimaat voor enige tijd opschort." Met die boodschap op Twitter kondigt Baldwin zijn zelfverklaarde Twitterpauze aan.

De acteur neemt die beslissing als gevolg van commotie die is ontstaan over een interview over de zaak-Weinstein dat hij aan PBS NewsHour gaf. Daarin plaatste hij enkele kanttekeningen bij het feit dat sommige vrouwen geld van de producer hebben aanvaard in ruil voor hun stilzwijgen.

"Als je het over Harvey Weinstein had, wist je dat hij erg opdringerig was in het proces van films maken", zei hij. "Je wist dat hij een erg intense man was en vooral: je had het gerucht gehoord dat hij actrice Rose McGowan had verkracht. Je hoorde dat steeds weer, decennialang. En niks gebeurde."

"Rose McGowan aanvaardde 100.000 dollar (86.000 euro) en regelde haar zaak met hem in der minne. Het was aan Rose McGowan om haar zaak voor het gerecht te brengen. Schaadt het in der minne regelen van zulke zaken het doel van onthulling en echte verandering?"

"Wanneer vrouwen geld aanvaarden en zich door dat geld de mond laten snoeren, zelfs als ze te horen kregen dat het los van het geld het juiste was om te doen omdat het anders hun carrière zou schaden, als ze dat doen, zet dat een rem op verandering? Dat is een issue, denk ik."

Asia Argento

Onder anderen Asia Argento reageert furieus op de uitspraken van Baldwin. "Hey Alec Baldwin, ofwel ben je een complete idioot ofwel zet je je vriendjes uit de wind en wil je je eigen reputatie redden. Misschien wel alle drie", zegt de Italiaanse actrice die Weinstein zelf van verkrachting beschuldigt.

"Het was nooit mijn bedoeling om slachtoffers de schuld te geven in de vele zaken van seksuele aanranding die recent boven water zijn gekomen", verdedigt Baldwin zich. "Ik heb enkel gesteld dat het in der minne regelen van zulke raken een rem op justitie zet."

"Ik ben me ten volle bewust dat vrouwen die regelingen zijn aangegaan nadat ze waren geïntimideerd om te geloven dat het de juiste keuze was. Mijn hart gaat naar al deze slachtoffers uit. Mijn doel is om het beter te doen in alle zaken die met gendergelijkheid te maken hebben."

Meest gelezen