imago/Newscast

Nutellarecept gewijzigd, chocofans verontwaardigd

Een mythisch product op basis van een ongeëvenaard recept, zo omschrijft Ferrero zijn populaire chocoladepasta Nutella. Maar een Duitse consumentenvereniging stelde vast dat de pasta tegenwoordig iets bleker is. En dat is niet alles.

Jong en oud smeren geregeld een laag choco op de boterham of, zoals ze dat bij Nutella noemen, hazelnootpasta. Maar de "heavy users" hebben het misschien al ontdekt: Ferrero heeft de samenstelling van die pasta licht gewijzigd. De Duitse consumentenvereniging "Verbraucherzentrale Hamburg" geeft op zijn Facebook-pagina een overzicht (zie ook onderaan).

Het aandeel mageremelkpoeder ging van 7,5 procent naar 8,7 procent. Meer melkpoeder, en dus minder cacao, denken de Duitsers. Want de pasta kleurt iets minder bruin. Of dat werkelijk zo is, kon de consumentenverenigen niet achterhalen. Ferrero wou geen uitleg geven en is ook niet verplicht het aandeel cacao te vermelden op de verpakking.

Ook aangepast in België?

Wat wel op de ingrediëntlijst staat, is het suikergehalte. Dat ging in het nieuwe recept omhoog: van 55,9 procent naar 56,3 procent. Het vetgehalte ging dan weer omlaag: van 31,8 procent naar 30,9 procent.

Het is bekend dat fabrikanten hun recepten soms aanpassen aan de lokale smaken en voorkeuren. Maar op de Belgische ingrediëntenlijst staan voor het suiker- en vetgehalte wel dezelfde waarden als in Duitsland.

Veel fans van het merk zijn niet opgezet met de veranderingen en uiten daarover hun ongenoegen. "Dit is niet langer de Nutella van vroeger. Waarom moeten dingen veranderen, als ze goed zijn", vraagt een liefhebber zich af op Facebook. "Je betaalt veel geld en de kwaliteit gaat almaar achteruit", zegt iemand anders.

Meest gelezen