AP

Congo houdt op 23 december 2018 presidentsverkiezingen

Er zouden dan toch presidentsverkiezingen komen in Congo, maar wel pas eind december volgend jaar, dat wil zeggen ruim twee jaar later dan de oorspronkelijke geplande datum. Daardoor kan president Kabila alvast nog eens meer dan een jaar langer aan de macht blijven. Eigenlijk had hij half december vorig jaar al moeten opstappen.

In Congo bestaat voor alles een mooie term, in dit geval "le glissement", "het wegschuiven". De datum van de verkiezingen wordt voortdurend verschoven door de huidige machthebbers, waardoor president Kabila gewoon kan blijven zitten, zelfs al druist dat volgens de meeste nationale en internationale waarnemers in tegen de grondwet. Het Congolese Grondwettelijk Hof had daarover zowat een jaar geleden al beslist dat Joseph Kabila, aan de macht sinds 2001, gewoon mag blijven, zolang er geen nieuwe president is. Maar de rechters staan bekend als regimegezind en niet bijster onafhankelijk.

Oppositie

Het argument van de presidentiële meerderheid is nu al een jaar lang dat er logistieke en financiële problemen zijn om de verkiezingen sneller te organiseren. De oppositie en ook vele binnen- en buitenlandse mensenrechtenorganisaties hechten niet veel belang aan die argumenten. Volgens hen wil Joseph Kabila gewoon aan de macht blijven omdat hij zo zichzelf en zijn familie verder kan verrijken.

Na wekenlange onderhandelingen was er op oudjaar vorig jaar, 31 december 2016, toch een akkoord gekomen tussen meerderheid en oppositie, het zogenoemde Sylvesterakkoord, met als uiterste datum voor de presidentsverkiezingen "einde 2017". Maar dat akkoord is dode letter gebleken, vooral omdat president Kabila erin geslaagd is om de oppositie te verdelen door lucratieve posities uit te delen aan enkele sleutelfiguren van de oppositie. Ook de dood van de legendarische opposant Etienne Tshisekedi, op 2 februari in Brussel, heeft de oppositie verder verzwakt.

Protest

Of deze nieuwe datum, 23 december 2018, enige politieke rust zal brengen in Congo is hoogst twijfelachtig. De kans is groot dat het sluimerende volksprotest tegen het regime Kabila extra gemotiveerd zal worden om toch weer massaal op straat te komen. Bij dergelijke protesten zijn het afgelopen jaar al tientallen doden gevallen.

Ook internationaal zal het regime Kabila op niet veel steun mogen rekenen. De Amerikaanse VN-ambassadrice Nikki Haley had bij haar bezoek aan Kinshasa vorige maand dan wel aangedrongen op "verkiezingen in 2018", maar zo laat op het jaar was volgens eensluidende bronnen niet meteen de bedoeling.

Tegelijk is het voor de meeste Congolezen erg moeilijk om effectief een massaal en langdurig protest te organiseren. De schrijnende en toenemende armoede verlamt de bevolking en elke kritische stem is de afgelopen jaren meermaals vakkundig het zwijgen opgelegd.

Meest gelezen