Dit is hoe superrijken als de Queen, Madonna en Bono via belastingparadijzen investeren

De Paradise Papers leggen niet alleen banden tussen de entourage van de Amerikaanse president Donald Trump en Rusland bloot, ze onthullen ook dat verschillende wereldberoemde mensen financiële constructies in belastingparadijzen hebben. Een bloemlezing.

1. Koningin Elizabeth II

De Paradise Papers tonen aan dat de Britse koningin Elizabeth II een deel van haar privévermogen in een fonds op de Kaaimaneilanden heeft geïnvesteerd. Dat fonds belegt op zijn beurt in Brighthouse, een controversieel Brits bedrijf dat meubelen en huishoudtoestellen verkoopt. Daarbij legt het consumenten wurgkredieten op waarbij de intrest oploopt tot 99,9 procent.

Volgens De Tijd bevestigt een woordvoerder van Buckingham Palace de belegging op de Kaaimaneilanden. Wel zou de Queen niet hebben geweten dat het bewuste fonds in Brighthouse investeerde.

2. Koningin Noor van Jordanië

Koningin Noor van Jordanië blijkt twee zogenoemde trusts te hebben op Jersey, een van de Kanaaleilanden. In een van die trusts is haar vastgoed in het Verenigd Koninkrijk ondergebracht, zo tonen de Paradise Papers aan. De weduwe van koning Hoessein van Jordanië houdt vol dat ze zijn erfenis volgens "de hoogste ethische en wettelijke normen" beheert.

3. Madonna en Bono

Ook Madonna en Bono van U2 duiken op in de Paradise Papers. Madonna blijkt via een belastingparadijs in medische apparatuur te investeren. Bono had dan weer aandelen in een vennootschap op Malta die hij later inruilde voor aandelen van een vehikel op Guernsey, net als Jersey een Kanaaleiland. Dat is eigenaar van een winkelcentrum in Litouwen dat volgens De Tijd voor belastingontduiking is gebruikt.

4. Apple & co

Apple, Nike, Uber, Deutsche Bank, Goldman Sachs: de lijst multinationals die in de Paradise Papers staan vermeld, is lang. Ze verschuiven miljardenwinsten naar belastingparadijzen zodat ze geen of amper belastingen hoeven te betalen.

Vorig jaar kreeg Apple nog een Europese boete van 13 miljard euro omdat het financiële constructies via Ierland had opgezet. Uit de Paradise Papers blijkt dat het megabedrijf nadien op zoek ging naar een nieuwe belastingconstructie in de Caraïben.

5. De rechterhand van Justin Trudeau

Vorig jaar hield de Canadese premier Justin Trudeau nog een pleidooi in de Verenigde Naties tegen rijke Canadezen die via vennootschappen minder belastingen betalen dan de middenklasse, maar uit de Paradise Papers blijkt dat zijn rechterhand én geldschieter Stephen Bronfman miljoenen dollars naar een trust op de Kaaimaneilanden heeft versluisd. Op die manier ontweek hij belastingen in Canada, de VS en Israël.

The Canadian Press/PA Images

Op de websites van De Tijd, Knack en Le Soir kan u meer lezen over de Panama Papers en de opvallende namen en bedrijven die daarin voorkomen.

Meest gelezen