Jambon: "Regeringsleiders in de gevangenis stoppen? Daar stel ik mij vragen bij"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) uit kritiek op de houding van Spanje in het conflict met Catalonië. Dat heeft hij gedaan in "VTM Nieuws". "Regeringsleiders in de gevangenis stoppen? Daar stel ik mij vragen bij. Waar blijft Europa trouwens?"

Sinds de komst van de afgezette Catalaanse leider Carlos Puigdemont in ons land is het opvallend stil bij de leden van de federale regering. Premier Charles Michel (MR) vroeg aan zijn ministers de nodige terughoudendheid, zeker na de uitspraken van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vorig weekend. Die zei toen dat de afgezette leider in ons land asiel zou kunnen aanvragen.

"Ik denk dat Francken niets fout heeft gezegd. Wat hij zei, is juridisch correct", zegt minister Jambon daarover. "De eerste minister heeft gevraagd om geen publieke uitspraken meer te doen in de regering. Ik denk dat dat een verstandig voorstel is."

Vragen

"Ik stel me toch veel vragen bij de manier waarop Spanje hier optreedt", zegt Jambon nog. "Dat de politie vreedzame mensen ineen klopt tijdens het referendum, dat er twee opinieleiders gevangen worden genomen, dat er regeringsleiders in de gevangenis belanden: daar stel ik mij allemaal vragen bij. Wat hebben zij eigenlijk verkeerd gedaan? Zij hebben gewoon het mandaat uitgevoerd dat ze gekregen hebben van de kiezer."

Wat hebben zij verkeerd gedaan? Zij hebben gewoon het mandaat uitgevoerd dat ze gekregen hebben van de kiezer. 

De minister deelt ook nog een sneer uit naar Europa. "Waar zit Europa? Dit gebeurt allemaal in een lidstaat van de Europese Unie en toch blijft het stil op alle banken. Ik denk dat we heel andere reacties zouden krijgen mocht dit zich voordoen in Polen of Hongarije."

Geen contact

Tot slot benadrukt Jambon nog dat hij de afgelopen dagen geen contact heeft gehad met Puigdemont. "Ik heb hem vroeger wel gesproken, want er zijn goede banden tussen zijn en mijn partij. Maar de afgelopen dagen heb ik hem niet gesproken. Ik weet ook niet waar hij is. We leven in een vrije democratie. Dan is het niet de gewoonte dat de minister van iedereen weet waar hij of zij is."

Meest gelezen