Video player inladen ...

26 doden bij schietpartij in kerk in Texas, nog tien gewonden in kritieke toestand 

In de Amerikaanse staat Texas heeft een man 26 mensen doodgeschoten in een kerk. Er zijn ook een 20-tal gewonden, van wie tien in kritieke toestand. De schutter zelf was gevlucht, maar werd dood teruggevonden.

De schietpartij deed zich voor in een kerk in Sutherland Springs, een plattelandsdorpje op een 50 kilometer van San Antonio. Politie en hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse.

Volgens de autoriteiten werd de jongeman, die volledig in het zwart was gekleed, rond 11 uur (plaatselijke tijd) gezien in een tankstation in het dorp. Hij stak de straat over naar de kerk en begon te schieten toen hij nog buiten stond. Daarbij zouden twee mensen zijn omgekomen.

Daarna ging de jongeman, die een kogelvrij vest aan had, het gebouw binnen en bleef hij schieten. 23 personen stierven ter plaatse, een ander slachtoffer overleed in het ziekenhuis. Er zijn 26 doden en nog eens een 20-tal gewonden. Tien van hen zijn in kritieke toestand. De slachtoffers zijn tussen anderhalf en 77 jaar oud, onder hen is ook de 14-jarige dochter van de pastoor van de parochie. De gouverneur zegt dat het de zwaarste schietpartij ooit is in Texas.  

Sutherland Springs is een kleine gemeenschap met zo'n 400 inwoners. Op een normale zondag zouden gemiddeld 50 mensen de kerkdienst bijwonen.

Lokale bewoner stopt schutter

Een lokale inwoner heeft de schutter, de 26-jarige Devin Patrick Kelley,  tegengehouden. Dat zegt de politie. De inwoner greep zijn vuurwapen en liep naar de First Baptist Church, waar hij "in de aanval ging" tegen de schutter, zegt Freeman Martin van het Texaanse departement Openbare Veiligheid.

De verdachte liet zijn wapen vallen en vluchtte weg met zijn auto, achtervolgd door de lokale inwoner. De politie vond hem uiteindelijk dood in zijn auto waarin later nog verschillende wapens werden gevonden. Onduidelijk is of hij zichzelf om het leven bracht of dat hij neergeschoten werd door de burger die hem achtervolgde.

De schutter is een blanke jongeman die een tijd in het leger gewerkt heeft. Hij werd daar ontslagen na een veroordeling voor huiselijk geweld.   

Reactie president Trump

President Donald Trump sprak van een "vreselijke misdaad" en een "daad van het kwaad", tijdens een heilige eredienst. "We kunnen de pijn, het verdriet en het lijden dat de families van de slachtoffers treft niet vatten in woorden. In moeilijke tijden als deze doen Amerikanen wat ze het beste kunnen: ze staan elkaar bij", zei Trump in Tokio. Hij onderneemt op dit moment een reis van twee weken door Azië.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.