Michael Flynn
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

NBC: "Mueller gaat Flynn aanklagen"

Volgens de Amerikaanse zender NBC heeft Robert Mueller genoeg bewijzen om Trump’s gewezen adviseur voor nationale veiligheid, Michael Flynn, formeel aan te klagen. Mueller onderzoekt als speciale aanklager of het campagneteam van Trump samenspande met Rusland om Hillary Clinton te verslaan.  

De aantijgingen tegen Flynn zouden te maken hebben met witwassen en met leugenachtige verklaringen die hij zou hebben afgelegd over zijn buitenlandse contacten. Of dat meteen betekent dat het om contacten met Rusland gaat, is niet zeker. Flynn deed een tijd lang lobbywerk voor de Turkse regering.  

Mueller’s team zou trouwens ook onderzoeken of Flynn meewerkte aan een plan om de islamitische predikant Fethullah Gülen met geweld te ontvoeren en naar Turkije te sturen. Volgens een gewezen CIA-directeur, James Woolsey, had Flynn dat in september 2016 met Turkse functionarissen besproken  - ondermeer met de schoonzoon van president Erdogan.

Het is bekend dat Erdogan bij de VS al lang aandringt op de uitlevering van Gülen, die hij verdenkt van het beramen van de mislukte coup in juli 2016. De Amerikaanse regering wil daar niet op in gaan, bij gebrek aan bewijzen. Maar Flynn zou het idee van een gedwongen verwijdering overwogen en besproken hebben. Mueller onderzoekt eveneens of hij voor die diensten betaald is.  

Robert Mueller
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Eerste aanklacht tegen medewerker uit het Witte Huis

Als Flynn formeel wordt aangeklaagd, zou dat de eerste inbeschuldigingstelling zijn van een medewerker van Trump die ook nog in dienst was in Trump’s Witte Huis. Mueller kloeg eerder al zijn gewezen campagnemanager Paul Manafort aan, samen met diens assistent Rick Gates. Maar zij werkten niet meer voor Trump toen die president werd.    

Michael Flynn, een voormalige luitenant-generaal, werkte nog geen maand voor de president als Nationaal Veiligheidsadviseur. Hij moest opstappen toen bleek dat hij vice-president Mike Pence had voorgelogen over zijn contacten met de Russische ambassadeur Sergey Kislyak. Trump zelf vond zijn ontslag zwaar overdreven. Volgens de ontslagen FBI-directeur James Comey vroeg de president hem om het onderzoek tegen Flynn te laten vallen.  

Meest gelezen