© VRT Geert Van Hoeymissen

Marathon in New York, enkele dagen na aanslag: "Niet vol met leger en politie, ik ga me gewoon amuseren"

Zo'n 51.000 mensen van over de hele wereld lopen vandaag de marathon in New York, enkele dagen na de aanslag in de stad. "Het is niet dat de politie of het leger hier alomvertegenwoordigd is", zegt acteur en presentator Jan Van Looveren die meeloopt.

"Alle goede verhalen beginnen met een grap en dus is ook mijn deelname aan deze marathon begonnen met een grap", zegt Jan Van Looveren vanuit New York aan VRT NWS. "Een vriend die veel meer marathons loopt dan ik begon erover op café. "Je kan het niet, of wel? Durf je eens meedoen", vroeg hij. Na mijn programma "Ja Jan" (waarin de presentator zestig dagen lang op alles "ja" zei, nvdr.) heb ik nog maar eens "ja" gezegd."

Het bourgondisch leven even achterwege laten, was toch wel moeilijk.

De presentator heeft zich goed voorbereid op de marathon. "Het begon met twee keer lopen per week. Dat is geleidelijk toegenomen naar drie tot vier keer per week. Ik heb ook geen bier of wijn meer gedronken. Het bourgondisch leven even achterwege laten, was toch wel moeilijk."

Beveiligd

De marathon van New York staat bekend als een van de meest prestigieuze en best beveiligde in zijn soort. De stad werd afgelopen dinsdag nog opgeschrikt door een terreuraanslag met een lichte vrachtwagen. Daarbij vielen acht doden, onder wie ook één landgenoot. 

Ik ga me er niet te veel mee bezighouden. Ik ga me gewoon amuseren.

"Ik ben gisteren samen met de lopers het parcous gaan verkennen", zegt Van Looveren. "Het is niet dat de politie of het leger hier alomvertegenwoordigd is. Je ziet dat er mensen staan en je ziet ook dat ze alles goed in de gaten houden, maar eigenlijk kan je zoiets niet voorkomen. Als iemand beslist om dat hier allemaal te verstoren, dan kan je dat niet tegenhouden. Ik ga me er alleszins niet te veel mee bezighouden. Ik ga me gewoon amuseren."

Helikopters

"Er vliegen veel helikopters boven de stad", zegt VRT NWS-correspondent Björn Soenens ter plaatse. "De politie zal massaal aanwezig zijn, maar vaak ongemerkt. Er zijn scherpschutters op de daken, politiehonden en politietrucks op cruciale punten zodat niemand met de wagen op de wedstrijd kan inrijden."

De marathon is in het verleden enkel nog maar in 2012 afgeschaft. Dat kwam toen door orkaan Sandy. 

Meest gelezen