Videospeler inladen...

Puigdemont en zijn 4 ministers hebben zich bij de politie gemeld

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en 4 van zijn ministers hebben zich vrijwillig bij de politie in ons land gemeld. Dat bevestigt het parket van Brussel dat een onderzoeksrechter heeft aangesteld.

Het was verwacht en nu is het ook gebeurd: Puigdemont en 4 van zijn ministers die momenteel eveneens in België verblijven, hebben zich vrijwillig bij de federale politie in Brussel gemeld. Dat heeft woordvoerder Gilles Dejemeppe (foto onder) van het parket van Brussel even over 14 uur op een persconferentie bevestigd.

Vrijdag had het federaal parket in ons land een Europees aanhoudingsbevel in de bus gekregen. Dat was uitgevaardigd omdat het gerecht in Spanje de aanhouding van Puigdemont en zijn ministers vraagt. Gisteravond schoof het federaal parket het dossier en dus ook het aanhoudingsbevel door naar het parket van Brussel.

"Om 9.17 uur vanochtend zijn Puigdemont en zijn ministers van hun vrijheid beroofd", zei Dejemeppe. "In aanwezigheid van hun advocaten zijn ze officieel over het aanhoudingsbevel ingelicht. Zoals de procedure het voorschrijft, heeft het parket van Brussel een onderzoeksrechter aangesteld om aan het aanhoudingsbevel uitvoering te geven."

(Lees voort onder foto)

Verschillende opties

Volgens Dejemeppe heeft die onderzoeksrechter verschillende mogelijkheden. "Hij kan weigeren het aanhoudingsbevel uit te voeren, hij kan Puigdemont en zijn ministers aanhouden of hij kan hen onder voorwaarden of borgstelling vrijlaten."

Puigdemont en zijn ministers bevinden zich momenteel in het gebouw van het parket van Brussel. Daar zal de onderzoeksrechter hen in de loop van de namiddag verhoren. Hij moet binnen de 24 uur een beslissing nemen, uiterlijk om 9.17 uur morgenochtend.

De onderzoeksrechter beslist niet over de grond van de zaak, namelijk of Puigdemont de wet in Spanje heeft overtreden. Dat is een taak voor de raadkamer. Die moet zich ten laatste 14 dagen na de arrestatie hierover uitspreken.

Puigdemont en 4 ministers komen aan bij politie Brussel

Videospeler inladen...

Meest gelezen