Videospeler inladen...

Puigdemont wordt onder voorwaarden vrijgelaten

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier van zijn ministers worden vrijgelaten onder voorwaarden. Dat heeft de onderzoeksrechter in Brussel beslist. Op 17 november verschijnen de vijf voor de raadkamer. 

De vijf Catalanen hebben zich vanmorgen gemeld bij de federale gerechtelijke politie en werden de hele dag ondervraagd door de onderzoeksrechter. Die moest beslissen of de vijf aangehouden moesten worden in afwachting van een beslissing over het Europese aanhoudingsbevel tegen Puigdemont en de vier ministers. De rechter heeft nu besloten dat de vijf onder volgende voorwaarden vrij kunnen blijven.

  • Het verbod om België te verlaten zonder toestemming van de onderzoeksrechter.
  • Een vast adres van verblijf.
  • Zich in persoon aanbieden bij elke proceshandeling waarvoor betrokkene uitgenodigd wordt door de Belgische gerechtelijke autoriteiten of politiediensten.

De vijf ministers hebben geen verbod gekregen om met de pers te spreken. Ze mogen ook elkaar gewoon zien. 

De vijf moeten op 17 november om 14 uur voor de raadkamer verschijnen. Die zal beslissen of ze al dan niet worden overgeleverd aan Spanje. Tegen die beslissing kan er in beroep gegaan worden bij de kamer van inbeschuldigingstelling. Die heeft daarvoor ook twee weken de tijd. Een laatste mogelijk beroep is bij het Hof van Cassatie

Meest gelezen