The Guardian steekt de loftrompet van Elsene

The Guardian heeft een column op zijn website gepubliceerd die de troeven van Elsene in de verf zet. "Kunst is overal in Elsene", zegt auteur Hayley Long.

Brussel en een positief imago in het buitenland: het blijft soms een moeilijk huwelijk. Daarin probeert The Guardian vandaag verandering te brengen met een column van Hayley Long, een Britse vrouw die halfweg de jaren 90 een poosje in Elsene woonde. Het is vooral op die gemeente in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat ze vandaag nog steeds verliefd is.

"Elsene is een buurt in de bovenstad, in het zuiden van het stadscentrum en toegankelijk via de metrostations Louiza en Naamsepoort", schrijft Long. "Britse expats hebben altijd al in Elsene gewoond. In 1842 hebben de zussen Charlotte en Emily Brontë regelmatig hun zondagen in een huis aan de Elsenesteenweg doorgebracht waar een Britse familie woonde."

"In 1907 kwam de Engelse verpleegkundige Edith Cavell in Elsene aan. Ze overleefde WO I niet, maar ze wordt nog steeds herinnerd in Brussel. De stad heeft een straat en een ziekenhuis naar haar vernoemd."

"Een andere opmerkelijke Britse inwoner van Elsene was Audrey Hepburn. Ze werd geboren in de Keienveldstraat 48 en groeide daar ook op. Een herdenkingsplaat herinnert aan haar huis."

Kijk omhoog en de kans is groot dat je art nouveau en art deco ziet

"Nog een verborgen schat is het Museum van Elsene. De vaste collectie telt werk van Magritte, Miró en Picasso. Het museum heeft ook een indrukwekkende collectie originele posters van Henri de Toulouse-Lautrec."

"Kunst is overal in Elsene. Kijk omhoog naar de ramen en de balkons en de kans is groot dat je zowel art nouveau als art deco ziet. Op het Flageyplein staat een enorm en oogverblindend art decogebouw dat het plein domineert", vermeldt Long terloops het voormalige gebouw van de openbare omroep dat vandaag een kunstencentrum is.

Het lijkt wat op de Upper West Side naast Central Park, maar dan zonder de hipsters

"Even verderop omzomen art nouveauhuizen de Vijvers van Elsene, twee grote en mooie vijvers. Het lijkt wat op de Upper West Side naast Central Park in New York, maar dan zonder de hipsters. Loop door en je komt aan bij wellicht het best bewaarde geheim: de Abdij Ter Kameren."

"Op een mooie dag zijn deze oude abdij en haar onberispelijke tuinen mogelijk de meest rustige plek op aarde. Je moet het zien om het echt te begrijpen. Ik veronderstel dat dit voor heel Elsene geldt."