AFP or licensors

Saudische kroonprins voert grote zuiveringsoperatie door: ministers en prinsen opgepakt 

Saudi-Arabië gaat de corruptie in het land hard aanpakken. Het land wil daarmee zijn imago opkrikken en meer buitenlandse investeerders aantrekken. Er zijn al meteen verschillende ministers en prinsen opgepakt.

Het is de 32-jarige kroonprins Mohammed bin Salman die de anticorruptiecampagne leidt. Hij is de sterke man in het land en kondigde een tijd geleden al aan dat hij het ultraconservatieve koninkrijk weer op het spoor van de tolerante en gematigde islam wil zetten. Onlangs besliste hij dat vrouwen vanaf volgende zomer met de auto mogen rijden en werden de bioscopen heropend.

Mohammed bin Salman kondigde hervormingen aan, maar liet tegelijkertijd dissidenten arresteren. Volgens de staatsomroep zijn al zeker vier ministers, elf prinsen en verschillende gewezen ministers opgepakt. Eén van hen is prins al-Walid ben talal, één van de vijftig rijkste zakenmannen ter wereld met talrijke bezittingen in het Westen. Hij zou worden beschuldigd van witwaspraktijken. Ook het hoofd van de Nationale Garde, die de koninklijke familie en heilige plaatsen zoals Mekka moet beschermen, is opgepakt.  

De verdachten zullen dezelfde rechten toegewezen krijgen en dezelfde behandeling ondergaan als elke andere Saudische burger. Hun positie zal geen invloed hebben op de rechtvaardige en ferme toepassing van de wet", zei sjeik Saoud Al-Mojeb. Hijzelf maakt als procureur-generaal deel uit van de pas opgerichte "anti-corruptiecommissie". Die wordt voorgezeten door kroonprins Mohammed bin Salman. "Voor iedereen geldt het vermoeden van onschuld, tot het tegendeel is bewezen", zei hij nog.

Kroonprins verstevigt macht

Het ziet er naar uit dat de kroonprins elke interne tegenstem weg wil hebben voor zijn 81-jarige vader koning Salman officieel de macht aan hem overdraagt.  "Politiek is het een enorm doordrukken, zonder voorgaande in de Saudische geschiedenis, waarbij 1 man, een jonge prins met zijn kleine hofhouding alle macht in handen wil krijgen", zegt Gerd Nonneman, hoogleraar internationale relaties aan de Georgetown University in Qatar. "Hij gaat er wellicht van uit dat er sowieso weerstand zal komen op zijn hervormingen. Hij wil dus alle mogelijke weerstand voorkomen, zowel op politiek als op andere niveaus. Hij heeft wellicht daarom mensen uit de weg geruimd."

Meest gelezen