Tienduizenden Israëli's herdenken de moord op Rabin in 1995

In de Israëlische stad Tel Aviv hebben tienduizenden mensen de moord herdacht op ex-premier Yitzhak Rabin. Die werd in 1995 om het leven gebracht door een orthodoxe student. Die was gekant tegen de Oslo-akkoorden die Rabin mee had onderhandeld.

De organisatoren van de herdenking wilden de nadruk leggen op eenheid en hadden daarom politieke boodschappen verboden. Rabin werd op 4 november 1995 vermoord bij een vredesmanifestatie in Tel Aviv. Zijn moordenaar, Yigal Amir, was gekant tegen de akkoorden van Oslo, die een einde hadden moeten maken aan het Israëlisch-Palestijnse vraagstuk.

Rabin, ex-president Shimon Peres en de Palestijnse leider Yasser Arafat hadden voor die akkoorden in 1994 de Nobelprijs voor de Vrede gekregen.

Meest gelezen