Video player inladen...

Trouble in paradise: nieuw lek legt zakelijke belangen tussen entourage Trump en Rusland bloot

Verschillende leden uit de directe entourage van de Amerikaanse president Donald Trump hebben rechtstreekse zakelijke banden met Rusland. Dat blijkt uit de Paradise Papers, een nieuw dossier over constructies in belastingparadijzen waaraan De Tijd, Knack en Le Soir hebben meegewerkt. Daarin duiken nog grote namen op, zoals Nike, Apple en de Queen.

Anderhalf jaar na de Panama Papers pakt het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) opnieuw met een ophefmakend dossier uit: de Paradise Papers, een onderzoek op basis van miljoenen documenten afkomstig van belastingparadijzen als de Kaaimaneilanden en de Britse Maagdeneilanden. In ons land hebben journalisten van De Tijd, Knack en Le Soir de gegevens uitgespit.

De Paradise Papers leggen zwart op wit banden bloot tussen de directe entourage van de Amerikaanse president Donald Trump en Rusland. Zo blijkt dat zijn minister van Handel Wilbur Ross via de Kaaimaneilanden mede-eigenaar is van een scheepvaartbedrijf dat werkt voor een Russisch bedrijf in handen van de schoonzoon van de Russische president Vladimir Poetin en van een Russische oligarch die op de Amerikaanse sanctielijst staat.

Kremlin, Facebook en Twitter

Jared Kushner, de schoonzoon van Trump, heeft dan weer financiering voor zijn immobiliënbedrijf in New York aanvaard van de Russische zakenman Joeri Milner die tegelijk een rol heeft gespeeld in beleggingen van het Kremlin in Twitter en Facebook. "Het gaat om grote bedragen", zegt Lars Bové van De Tijd. "Zo heeft het Kremlin een aandeel van 1 miljard dollar in Facebook."

"De Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar blijft een heet hangijzer", zegt Kristof Clerix van Knack. "In de VS lopen bovendien onderzoeken naar de banden tussen Trump en Rusland. In die zin zijn de Paradise Papers een belangrijke onthulling omdat ze financieringsbanden aantonen."

Elizabeth II, Madonna en Bono

In de Paradise Papers duiken nog meer grote namen op. Niemand minder dan de Britse koningin Elizabeth II heeft een deel van haar privégeld via de Kaaimaneilanden in een Britse bedrijf belegd dat bijzonder controversieel is in het Verenigd Koninkrijk. Ook Bono en Madonna hebben constructies in belastingparadijzen opgezet, net als de rechterhand van de Canadese premier Justin Trudeau.

Daarnaast tonen de Paradise Papers aan dat verschillende multinationals miljardenwinsten naar belastingparadijzen hebben versluisd zodat ze geen of amper belastingen hoeven te betalen. Het gaat onder meer om Nike en Apple. "Apple heeft vorig jaar nog een Europese boete van 13 miljard euro gekregen omdat het een constructie via Ierland had opgezet", merkt Bové op. "De Paradise Papers tonen aan dat Apple ook na die boete in belastingparadijzen is blijven zitten om nul procent belasting te blijven betalen."

En de Belgen?

Het ICIJ heeft de Paradise Papers samengesteld op basis van liefst 13,4 miljoen documenten afkomstig van 3 bronnen: het advocatenkantoor Appleby dat actief is op Bermuda, het Asiaciti Trust in Singapore en bedrijfsregisters van verschillende belastingparadijzen.

Verspreid over de Paradise Papers komt 64.000 keer een vermelding van België voor. Bové, Clerix en hun collega's hebben die lijst verfijnd tot 500 Belgische burgers en bedrijven die in belastingparadijzen actief zijn. Die informatie geven ze vanaf dinsdag 4 dagen lang dossier per dossier prijs.

"Anno 2017 blijkt dat de strijd tegen belastingparadijzen nog steeds niet is gestreden", besluit Bové. "Het is moeilijker om zwart geld in zulke paradijzen te verbergen, maar de grootste bedrijven gebruiken ze nog steeds. Bovendien blijkt dat politici die belastingparadijzen zouden moeten bestrijden er zelf constructies hebben opgezet."

Op de websites van De Tijd, Knack en Le Soir kan u meer lezen over de Panama Papers en de opvallende namen en bedrijven die daarin voorkomen.

Meest gelezen