Video player inladen...

Trump aangekomen in Japan, de start van zijn rondreis door Azië

De Amerikaanse president Donald Trump is in Japan aangekomen. Japan is de eerste halte op een twaalfdaagse rondreis die Trump door Azië maakt. Na Japan bezoekt de VS-president Zuid-Korea, China, Vietnam en de Filipijnen. In de gesprekken met Aziatische leiders zullen de spanningen met Noord-Korea centraal staan.

Air Force One landde op Yokota Air Base, een militaire basis niet ver van Tokio. Hij zou er met Amerikaanse troepen op de basis moeten praten.

Trump blijft drie dagen in Japan. Hij zal er een partijtje golf spelen met de Japanse premier Shinzo Abe en met de Japanse profgolfspeler Hideki Matsuyama. Trump en Abe zullen ook gesprekken hebben. Samen met zijn vrouw Melania mag hij op audiëntie bij keizer Akihito. Voor het bezoek zijn er in Tokio 21.000 politieagenten gemobiliseerd.

Tijdens het bezoek zal over de spanningen met Noord-Korea gesproken worden. Trump zoekt in Azië partners voor de groeiende nucleaire dreiging van het communistische land. De Amerikaanse president zegt dat hij tijdens de reis door Azië met de Russische president Vladimir Poetin zal spreken. Ze zien elkaar normaal gezien in Vietnam en misschien later nog eens op de Filipijnen. Trump wil de hulp van de Russen om de druk op Noord-Korea te verhogen.

Bij aankomst zei Trump dat Japan voor de VS "een gekoesterde partner" en een "cruciale bondgenoot" is. Zonder Noord-Korea bij naam te noemen zei de Amerikaanse president dat "niemand, geen enkele dictator, regime of natie Amerikaanse vastberadenheid mag onderschatten".

Aziatische bondgenoten van de VS zijn ongerust over de het "America First"-beleid van Trump. Ze vrezen dat die China meer macht zal geven in de regio.

Meest gelezen