Verkiezingen op Sicilië hebben signaalfunctie voor heel Italië

Bijna 5 miljoen Sicilianen kiezen vandaag een nieuwe gouverneur. Het belooft een nek-aan-nekrace te worden tussen de Vijfsterrenbeweging en centrum-rechts. Maar de verkiezingen overstijgen ruim het lokale belang zegt correspondente Andrea Vreede: "Ze zijn een teken aan de wand voor heel Italië."

De bijna 5 miljoen Sicilianen kunnen kiezen uit 5 kandidaat-gouverneurs, al zijn er in feite maar 2 echte kanshebbers, de kandidaat van het centrumrechtse blok en die van de Vijfsterrenbeweging. Het wordt een nek-aan-nekrace tussen die twee vertelde Andrea Vreede in De Ochtend op Radio 1, "links doet nauwelijks mee". Giancarlo Cancelleri van de Vijfsterrenbeweging staat "voor verandering, voor een andere manier aan politiek doen en dat lijkt de Sicilianen aan te spreken" zegt Vreede. De Vijfsterrenbeweging zat al wel in het regionale parlement, maar de partij van komiek Beppe Grillo leidde nog nooit een regionaal bestuur.  Maar gaat Vreede door, de Sicilianen zijn traditioneel behoudsgezind en dus kan het zijn dat er toch meer Sicilianen kiezen voor de kandidaat van het centrumrechtse blok, Nello Musumeci.

Teken aan de wand

Het belang van de verkiezingen gaan ver voorbij de grenzen van het eiland en dat merk je aan het gedrag van de landelijke politici. "De landelijke politici hebben zich actief bemoeid met de 2 kandidaten" aldus Vreede. Net als Beppe Grillo van de Vijfsterrenbeweging reisde Silvio Berlusconi naar Sicilië. Op zijn 81ste was Berlusconi aanwezig op een grote bijeenkomst in Palermo voor zijn kandidaat Musumeci, samen met andere leiders van rechtse partijen. Daarmee geeft hij al aan dat dit de mogelijke coalitie wordt bij de volgende landelijke verkiezingen komend voorjaar." 

Ook de Vijfsterrenbeweging kan een goed resultaat gebruiken, wil de partij bij de landelijke parlementsverkiezingen een gooi doen naar het premierschap.  

De stembureaus zijn nog tot 10 uur vanavond open. Direct daarna volgen exit polls, maar de stemmen worden pas vanaf maandagochtend geteld. Dan is het uitkijken naar de uitslag, want zo zegt Vreede, "Sicilië is een teken aan de wand voor wat er in Italië gaat gebeuren."

Meest gelezen