KIM VAN DAM

Vuurwerk in huis: wat mag, wat niet?

In een woning in Zoutleeuw is vuurwerk ontploft. Bij de explosie is een man zwaargewond geraakt. Om dit soort drama’s te voorkomen kunt u het best geen vuurwerk in huis halen. Toch is vuurwerk in huis hebben toegestaan. Wij hebben uitgezocht hoeveel vuurwerk u mag bezitten en hoe u het veilig kan bewaren.

Brandweerdiensten raden af om als particulier vuurwerk in huis te hebben. Toch is vuurwerk in huis hebben niet strafbaar. In 2015 werd de wetgeving over vuurwerk gemoderniseerd. Het was nodig want vuurwerk evolueert technisch zeer snel en de wetgeving zelf was al 50 jaar oud.  

Wat mag?

Als particulier mag u 1 kilogram vuurwerkpoeder bezitten of vervoeren. “Van het aanmaakproduct mag je 1 kilogram in huis hebben, wat vergelijkbaar is met ongeveer 6 kilogram vuurwerk”, zegt Peter Van Rossum van Oscare, een onderzoekscentrum voor brandwonden. 

“Je mag vuurwerk in huis hebben, maar je mag het niet zelf afsteken. Bijna elke gemeente heeft een verbod op het afsteken van vuurwerk. Je kan een aanvraag indienen, maar moet aan bepaalde voorwaarden voldoen vooraleer je toestemming krijgt”, aldus Van Rossum. 

Hoe veilig bewaren?

Als je toch vuurwerk in huis haalt, kan je het het best op een koele en droge plaats bewaren. “Als er warmtebronnen aanwezig zijn, kunnen zij een ontsteking veroorzaken. Zorg dat er geen chemische producten in de buurt zijn. Hou het vuurwerk ook uit de buurt van kinderen, want die worden vaak aangetrokken door de kleurrijke verpakking”, zegt Van Rossum. Als je toch vuurwerk wilt kopen, ga dan naar een officiële verdeler, zo weet je dat het conform de wet gebeurt. 

Gevaarlijk

“In het brandwondencentrum zie je elk jaar dat mensen door het afsteken van vuurwerk vingers kwijtraken, oogletsels of gehoorschade oplopen. Vuurwerk afsteken blijft erg gevaarlijk en kan het best enkel uitgevoerd worden door professionelen", besluit Van Rossum. 

Meest gelezen