Het nieuws dat u dit weekend niet mocht missen

De afgezette Catalaanse minister-president Puigdemont heeft zich dan toch gemeld bij de politie in ons land, seksschandalen lijken schering en inslag in de buitenlandse politiek en er werd zomaar even een volledig dorp teruggevonden aan de Dijle. Een overzicht van het nieuws dat u dit weekend niet mocht missen. 

1."Om 9.17 uur vanochtend zijn Puigdemont en zijn ministers van hun vrijheid beroofd"

Het is gebeurd. De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier van zijn ministers hebben zich effectief vrijwillig bij de federale politie in Brussel gemeld. Het was verwacht omdat het federaal parket in ons land vrijdag een Europees aanhoudingsbevel in de bus had gekregen. Dat was uitgevaardigd omdat het gerecht in Spanje de aanhouding van Puigdemont en zijn ministers vraagt. 

"Om 9.17 uur vanochtend zijn Puigdemont en zijn ministers van hun vrijheid beroofd", zei de woordvoerder Gilles Dejemeppe van het parket van Brussel. Volgens Dejemeppe heeft die onderzoeksrechter verschillende mogelijkheden. "Hij kan weigeren het aanhoudingsbevel uit te voeren, hij kan Puigdemont en zijn ministers aanhouden of hij kan hen onder voorwaarden of borgstelling vrijlaten. Binnen de 24 uur moet de onderzoeksrechter een beslissing nemen, uiterlijk om 9.17 uur morgenochtend weten we meer.

AFP or licensors

2. Seksschandalen in de politiek: "Zijn handen waren overal"

Na de onthullingen over producent Harvey Weinstein in de filmwereld, moet ook de politiek eraan geloven. In de Britse politiek komt de ene na de andere beschuldiging over grensoverschrijdend gedrag boven water. Parlementslid Charlie Elphicke werd geschorst en minister van Defensie Michael Fallon nam eerder deze week ontslag. Verder loopt er nog een onderzoek naar het gedrag van parlementsleden Clive Lewis en Kelvin Hopkins.

Ook de Oostenrijkse politiek ontsnapt niet aan de schandalen. Bekend politicus Peter Pilz gaat zijn zetel in het nieuwe Oostenrijkse parlement niet opnemen. Hij werd beschuldigd door een jonge medewerkster van de EVP: "Zijn handen waren overal.”

Terug in Hollywood rijgt ook acteur Kevin Spacey de beschuldigingen aan elkaar. Netflix breekt alle banden met de "House of Cards"-acteur. Een zevende reeks van "House of Cards" zou er sowieso niet komen en sinds kort liggen ook de opnames van het zesde, en dus laatste, seizoen stil.

3. Gekraakt pand in Gent gewelddadig bestormd

Een twintigtal mensen hebben in Gent het pand bestormd dat gekraakt werd door Roma. “Ze kwamen aan met stokken en Bengaals vuur en ze gingen gewelddadig tekeer", zei het parket Gent. In totaal werden zes mensen opgepakt.

Kamerlid Peter Dedecker (N-VA) plaatste daarop een opmerkelijke reactie op Twitter. “Onaanvaardbaar maar begrijpelijk dat mensen recht in eigen handen nemen wanneer burgemeester faalt in zijn kerntaken.” Zijn bericht kon op weinig begrip rekenen van collega-parlementslid Wouter De Vriendt (Groen), die “Knokploegen en geweld tegen roma onbegrijpelijk vindt.”

JVK

4. Saudi-Arabië wil imago opkrikken

De 32-jarige kroonprins Mohammed bin Salman leidt een anticorruptiecampagne in zijn land en wil op die manier het imago van zijn land opkrikken en meer buitenlandse investeerders aantrekken. Er zijn al verschillende ministers en prinsen opgepakt. Het lijkt dat de kroonprins elke interne tegenstem weg wil hebben voor zijn 81-jarige vader koning Salman officieel de macht aan hem overdraagt. 

AFP or licensors

5. Witte straten in West-Vlaanderen

Het heeft hevig gehageld in West-Vlaanderen. Sommige straten zijn bijna volledig bedekt door een deken van witte hagel. Volgens weerman Frank Deboosere kunnen we het weer van vandaag vergelijken met de typische maartse buien of aprilse grillen, "al vinden ze nu plaats in november." Het is oppassen geblazen voor gladde wegen. 

6. Verdwenen dorp komt boven water aan de Dijle

Duizend jaar geleden stonden er een nederzetting én een burcht langs de Dijle ter hoogte van wat vandaag de oude Hansbrug tussen Keerbergen en Haacht is. Dat heeft een historicus ontdekt op basis van eeuwenoude documenten van de Sint-Baafsabdij in Gent.

"Niemand wist dat het dorp ooit had bestaan, noch dat op die plek een burcht heeft gestaan. Vandaag is hiervan geen enkel spoor meer te bemerken in het landschap. Op die plek staat klassieke Vlaamse lintbebouwing."

Meest gelezen