"Mijn jihad" van Rudi Vranckx gaat de wereld rond

BBC Arabic gaat "Mijn jihad" uitzenden, de documentaire over (de)radicalisering die Rudi Vranckx 2 jaar geleden voor "Panorama" maakte en die sindsdien in verschillende andere landen was te zien.

Het verhaal van moslims in Vlaanderen en hun strijd tegen radicalisering: dat is wat Rudi Vranckx 2 jaar geleden probeerde bloot te leggen in "Mijn jihad", een documentaire voor (toen nog) "Panorama" op Canvas.

Vandaag meldt het VRT-net dat BBC Arabic de documentaire vanaf morgen 7 keer zal uitzenden. Eerder was "Mijn jihad" al te zien op Canal+ en Al Jazeera America. Ook kijkers in Nederland, Zweden, Noorwegen, Spanje, Zwitserland, Brazilië, Australië, Saudi-Arabië en Israël kregen de documentaire al te zien.

Voor "Mijn jihad" ging Vranckx op bezoek bij de familie van Syriëstrijders, hij praatte met een imam en een psychosociaal begeleider en hij luisterde naar jongeren onder de brug van Vilvoorde. Ze vertelden over wat ze hadden meegemaakt en hoe ze hun ervaring nu gebruikten om te sensibiliseren. Op die manier wou Vranckx een andere stem in het debat rond (de)radicalisering laten horen.

"Alle gemeenschappen die hierbij zijn betrokken, moeten deze stemmen kunnen horen", zegt Vranckx. "Daarom hebben we "Mijn jihad" van in het begin in het Engels, het Frans en het Arabisch laten ondertitelen. De documentaire is al enkele jaren oud, maar na de aanslagen in Parijs en Brussel is het een wereldwijd verhaal geworden. Het blijft relevant."

"Mijn jihad" kan u nog steeds bekijken op de website van Canvas.

Meest gelezen