Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse minister Wilbur Ross noemt Paradise Papers-beschuldigingen "totaal fout"

De Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross ontkent dat hij zijn connectie met een firma die banden heeft met het Kremlin, moedwillig heeft achtergehouden. Die beschuldigingen zijn "totaal fout", zei hij in een een interview met de zender CNBC. Ross beweert dat hij de informatie tot drie keer toe heeft aangegeven.

Anderhalf jaar na de Panama Papers pakte het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) afgelopen weekend opnieuw uit met een ophefmakend dossier: de Paradise Papers, een onderzoek op basis van miljoenen documenten afkomstig van belastingparadijzen als de Kaaimaneilanden en de Britse Maagdeneilanden.

Uit de Paradise Papers kwam naar voren dat de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross een grote investeerder is in het scheepvaartbedrijf Navigator. Dat bedrijf heeft dan weer nauwe banden met het Russische Sibur, dat gelinkt is aan vertrouwelingen van de Russische president Vladimir Poetin. Dat alles zou kunnen wijzen op verborgen zakenrelaties van de regering onder president Donald Trump met de Russen.

Volgens Ross zijn de beschuldigingen van de pot gerukt. In het interview met CNBC gaf hij toe grote belangen te hebben in Navigator, maar hij stelde dat daar niets mis mee is. "Een bedrijf dat niet onder sancties staat, is een bedrijf als een ander, punt", verwees hij naar de Amerikaanse sancties tegen bepaalde Russische sectoren naar aanleiding van de crisis op de Krim. "Het was een normale commerciële relatie, waarmee ik niets te maken had".

De minister zegt ook dat hij zijn belang in Navigator -in tegenstelling tot wat in de Paradise Papers te lezen staat- wél heeft gemeld aan de bevoegde autoriteiten. "Het is in mijn geval zelfs drie keer aangegeven", zegt hij.

Opstappen als minister van Handel is Ross dan ook niet van plan. "Dat is een onnozele vraag. Er is niets mis met wat er gebeurd is".

Meest gelezen