Sinterklaas wordt in Amsterdam vergezeld door "volledig nieuwe Piet": zo ziet hij eruit

De Pieten die Sinterklaas vergezellen bij de intocht in Amsterdam zullen er dit jaar helemaal anders uitzien. Met nieuwe felgekleurde pakken en pruiken van halflang, donkerbruin golvend haar, krijgen ze het uiterlijk van Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw. De stad hoopt met deze nieuwe look de zwartepietendiscussie af te sluiten. 

De nieuwe kledij en schmink - niet meer volledig zwart, wel roetvegen - moeten er volgens de organisatie voor zorgen dat de Pieten zo neutraal mogelijk zijn. Ze willen een sinterklaasfeest dat "voor iedereen op een acceptabele wijze kan worden gevierd".

Er zijn in totaal zes "modellen" gekozen. Het gaat om de traditionele schoorsteenpieten, dj-pieten, paardenpieten, postpieten en commandantenpieten. Allen zijn ze vandaag in Nederland voorgesteld. 

Tot dit jaar werden de pietenpakken in Amsterdam altijd gehuurd. Nu is er gekozen om een eenmalige investering te doen. Ineke van Berge - de gepensioneerde hoofdcoupeuse van modeontwerper Frank Govers - en hoofdpiet (tevens theatermaker) Midas Meester zijn al twee jaar bezig met het nieuwe ontwerp. Tientallen schilderijen, etsen en tekeningen zijn uitgebreid bestudeerd om een idee te krijgen van hoe een pietenpak en pietenpruik eruit moeten komen te zien.

Vorig jaar begon Amsterdam al met alleen schoorsteenpieten met roetvegen, dit jaar is het gehele uiterlijk vernieuwd.

Meest gelezen