Videospeler inladen...

"Scharreleieren absoluut niet diervriendelijk": Animal Rights dringt binnen in West-Vlaams eierbedrijf

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft in een West-Vlaams eierbedrijf bedrog met scharreleieren ontdekt. Kippen zaten er dagenlang opgesloten in kooien waarin ook dode, zieke en gewonde dieren zaten. "Scharreleieren zijn absoluut niet diervriendelijk."

De beelden werden geschoten bij bvba Pyfferoen in Wingene, waar volgens de dierenrechtenorganisatie 130.000 leghennen gehouden worden voor de productie van scharreleieren. 

In het West-Vlaamse bedrijf, dat al op de vingers was getikt door de Inspectie Dierenwelzijn, trof de dierenrechtenorganisatie de scharrelkippen aan in gesloten kooien, besmeurd met hun uitwerpselen. Dode kippen lagen te ontbinden tussen de levende dieren, er waren kaalgepikte, zieke en gewonde kippen.

Animal Rights benadrukt dat ze niet specifiek Pyfferoen viseert. "We vermoeden dat de problematiek in de hele sector dezelfde is", zegt voorzitster Nadine Lucas. "Men wil met zo weinig mogelijk kosten zoveel mogelijk produceren en dat gaat ten koste van het welzijn en de gezondheid van de dieren."

"We willen mensen ervan bewust maken hoe misleidend de term "scharrelei" is", aldus nog de voorzitster. "Consumenten hebben het recht om te weten op welke manier het voedsel dat te koop ligt in de supermarkten, geproduceerd wordt."

De dierenrechtenorganisatie pleit ervoor geen eieren meer te consumeren. "Er zjin genoeg plantaardige vervangers", luidt het.

Meest gelezen