Archeologen vinden 2000 jaar oud gymnasium in Egypte

In de buurt van Caïro hebben Duitse en Egyptische archeologen de overblijfselen van een meer dan 2000 jaar oud Grieks gymnasium ontdekt. Dat meldt het Egyptische ministerie van Oudheden.

De ruïnes zijn gevonden op de archeologische site Watfa in de provincie Al-Fajum en dateren van de hellenistische periode (ca. 323-30 v. Chr.). Het gaat om het eerste in Egypte ontdekte hellenistische gymnasium. Er werden een grote ontmoetingsruimte, een eetzaal en een bijna 200 meter lange looppiste blootgelegd.

Private gymnasia dienden in het oude Griekenland om jongeren te onderwijzen en op te voeden. Leerlingen konden er leren lezen en schrijven en sport beoefenen, zegt directeur van de Egyptische dienst voor Oudheden, Aiman Ashmawi.

Het gymnasium toont duidelijk de invloed van het Griekse leven op Egypte, niet enkel in de Noord-Egyptische stad Alexandria, citeert het ministerie de Duitse archeologe Cornelia Römer, die de leiding had op de opgravingen.

De in 323 v. Chr. gestorven legeraanvoerder Alexander de Grote was met zijn troepen tot in Egypte opgerukt en heeft daar de Griekse invloed verspreid.