Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Berlusconi doét het nog: zijn centrumrechtse blok wint op Sicilië

Moet Italië rekening houden met een comeback van Silvio Berlusconi? Afgaand op de resultaten van de regionale verkiezingen op Sicilië, ziet het er wel zo naar uit. Met zo goed als alle stemmen geteld haalt Nello Musumeci, de kandidaat van het centrumrechtse blok, de overwinning binnen.

Verkiezingen op Sicilië worden vaak met argusogen gevolgd, want hier manifesteren nationale trends zich traditioneel voor het eerst. Deze regionale stembusgang geldt dan ook als een graadmeter voor de Italiaanse verkiezingen die in het voorjaar van volgend jaar zijn gepland.

Zoals verwacht is de stembusgang uitgedraaid op een strijd tussen het centrumrechtse blok en de Vijfsterrenbeweging. Die laatste koesterde de ambitie om met Sicilië voor het eerst een regio binnen te halen, maar ze bleef ze steken op ongeveer 35 procent van de stemmen. Behoorlijk veel, maar minder dan de ruim 39 procent die het centrumrechtse blok haalt.

Het ziet er dus naar uit dat Nello Musumeci, de kandidaat die gesteund wordt door Silvio Berlusconi (Forza Italia), de nieuwe gouverneur van het eiland wordt. Daarmee komt een einde aan een voor Sicilië eerder atypisch intermezzo: het eiland werd de voorbije vijf jaar bestuurd door Rosario Crocetta, een partijgenoot van premier Paolo Gentiloni. Maar de centrumlinkse Partito Democratico (PD) lijdt fors verlies. "Wat in Sicilië gebeurt, dreigt zich te herhalen op nationaal niveau", klinkt het al binnen de PD.

Berlusconi ambieert nieuwe rol in de politiek

Dat laatste zou dan weer goed nieuws zijn voor Silvio Berlusconi. De intussen 81-jarige viervoudig oud-premier wordt volop ingezet als stemmentrekker door het centrumrechtse blok, waarvan zijn partij Forza Italia deel uitmaakt. Binnen dat blok kampen Forza Italia en de Lega Nord al maanden over wie de grootste wordt, en dus de kandidaat-premier mag leveren.  

Berlusconi zakte persoonlijk naar Sicilië af om campagne te voeren voor zijn kandidaat, maar ambieert ook zelf een nieuwe rol in de politiek. Premier worden zit er evenwel niet meteen in. Berlusconi mag geen politiek mandaat bekleden tot 2019, een gevolg van zijn veroordeling wegens belastingfraude in 2013. Maar hij vecht dat aan bij het Europees Hof van de Rechten van de Mens, dat binnenkort een uitspraak zou moeten doen.

Berlusconi heeft vanavond via Twitter gereageerd op de overwinning op Sicilië. "Sicilië heeft gekozen voor de weg van de echte, ernstige, constructieve verandering, gebaseerd op eerlijkheid, competentie en ervaring, zo klinkt het.