Pieter Aspe misnoegd: "Het is een schande dat mensen moeten betalen voor de Boekenbeurs"

Schrijver Pieter Aspe is niet te spreken over de prijs van een ticket voor de Boekenbeurs. "Het is een schande dat mensen 10 euro moeten betalen om een boekenwinkel binnen te gaan. Ik denk dat dat een van de redenen is dat het aantal bezoekers elk jaar daalt", zegt hij scherp in het Radio 1-programma "De ochtend".

Aspe haalt uit naar Boek.be, de organisatie achter de Boekenbeurs in Antwerpen. Hij gebruikt zelfs het woord "schimmig". "Het geld gaat integraal naar de organisatie van de Boekenbeurs. Die inkomsten hebben we nodig om te maken dat de Boekenbeurs méér is dan een gigantische boekenhandel. Het is in feite een grote tentoonstelling", verdedigt Greet Spaepen van Boek.be zich. "Het grootste deel van het budget gaat naar de vestiging, Antwerp Expo. We moeten die locatie huren én mensen betalen die daar tijdelijk werken. Er zijn kosten voor de promotie van het event en de techniek."

Dan moeten die 23 mensen van Boek.be maar signeren

Aspe vindt die uitleg gewoon nonsens. "De uitgevers betalen een fortuin om een stand te hebben", zegt hij. De auteur dreigt ermee volgend jaar niet meer naar de beurs te komen. "Dan moeten die 20 of 23 mensen van Boek.be maar signeren", stelt Aspe. Spaepen bijt van zich af: "Die mensen zijn tijdens de signeersessies bezig met het organiseren van vijftig lezingen, debatten en workshops per dag waar alle mensen naartoe kunnen gaan." De toegangs­prijs verlagen is geen optie. "Dat is niet haalbaar, dan kunnen we de organisatie niet zo goed maken", aldus Spaepen.

Zo'n 91.000 mensen hebben afgelopen herfstvakantie een bezoek gebracht aan de Boekenbeurs. Dat zijn er 9.000 minder dan vorig jaar in de school­vakantie, schrijven de kranten van Mediahuis.  De Boekenbeurs houdt even een pauze en loopt dan nog vier dagen, van 9 tot en met 12 november.

Meest gelezen