Boerenbond: "Beelden uit eierbedrijf zijn niet representatief voor de sector"

De beelden die opduiken uit een West-Vlaams eierbedrijf zijn niet representatief voor de sector. Dat zegt de Boerenbond aan VRT NWS. "Dit is zeker geen algemene praktijk. "

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights bracht vanavond beelden uit van een eierbedrijf in West-Vlaanderen. Het bedrijf verkoopt zogezegd scharreleieren, maar de omstandigheden ter plaatsen geven een heel ander beeld. Zo zaten de kippen in gesloten kooien, besmeurd met uitwerpselen. Dode kippen lagen bovendien te ontbinden tussen de levende dieren.

"Dit zijn schokkende beelden", zegt Luc Vanoirbeek, de woordvoerder van de Boerenbond. "Wij gaan ervan uit dat dit een momentopname is, al is dat moeilijk te zeggen vanop een afstand. Hoe dan ook is dit geen algemene praktijk. Er zijn heel wat controles en inspecties. Mocht die een algemeen probleem zijn, dan was dit al aan het licht gekomen."

"Het gaat hier om een groot bedrijf met 130.000 kippen in de stal. Ik kan me voorstellen dat er hier en daar wel eens een zwakker dier bijzit", zo zegt hij nog. "Dit is echt niet representatief voor de hele sector. Maar alle bedrijven moeten hiervoor alert blijven."

Meest gelezen