CD&V: "Dialoog wordt niet bevorderd door stoere verklaringen uit Vlaanderen en België"

CD&V blijft oproepen tot een dialoog in verband met de Catalaanse kwestie. De Vlaamse christendemocraten proberen olie op de golven  te gieten na de verbale boksmatch tussen de Partido Popular van de Spaanse premier Rajoy en N-VA-voorzitter Bart De Wever.

"Er zijn binnen Europa duidelijke regels afgesproken wanneer een ander land om iemands aanhouding vraagt. Die procedure is in handen van het gerecht. Als politiek hebben wij ons daarin niet te mengen", luidt het in een persmedeling van CD&V.  "Vanaf het begin hebben wij gezegd dat de aangewezen manier om tot een oplossing te komen in dialoog ligt."

"Een dialoog wordt niet bevorderd door stoere verklaringen vanuit Vlaanderen en België.  Ons land heeft in het verleden het politiegeweld tijdens het referendum veroordeeld, alsook het overtreden van eigen wetten en regels door de Catalaanse regering."  

"In ons land heeft de onderzoeksrechter Puigdemont onder voorwaarden vrijgelaten", aldus CD&V. "Dit zou ook in Spanje navolging kunnen krijgen. Dit verhindert niet dat het Spaans gerecht in alle onafhankelijkheid zijn werk kan doen. Maar het laat de Catalaanse politici ook toe zich te kunnen voorbereiden op de verkiezingen van 21/12."

CD&V zit in een ongemakkelijke positie. Enerzijds zit de partij samen met de N-VA in de Vlaamse en de federale regering, anderzijds zit ze samen met de Partido Popular in de Europese Volkspartij.  

"De voorbije jaren is de stelling steeds geweest dat buitenlandse conflicten niet geïmporteerd mogen worden. Je kan die houding niet veranderen op basis van de sympathie die je voor een van de partijen hebt", zegt partijvoorzitter Wouter Beke aan het persagentschap Belga.

Meest gelezen