Videospeler inladen...

Fiji-krijgers openen 23e klimaatconferentie in Bonn

In Bonn, in Duitsland, is de 23e klimaatconferentie van de Verenigde Naties vanmorgen van start gegaan.  Voor het eerst wordt de conferentie geleid door een klein ontwikkelingsland, Fiji. De onderhandelaars gaan er de grote principes van het klimaatverdrag van Parijs vastleggen in concretere spelregels.

Met zo'n 25.000 deelnemers uit bijna 200 landen wordt het de grootste internationale conferentie ooit in Duitsland. Het was een bijzondere ceremonie met Fiji-krijgers waarmee de conferentie geopend werd.

De top moet zich bezighouden met de toepassing in de praktijk van het Klimaatakkoord van Parijs van twee jaar geleden, en Barbara Hendricks (SPD), de Duitse minister van Milieubescherming, riep de andere politieke partijen in Duitsland (christendemocraten, Groenen en liberalen) al op om zich meer om het klimaat te bekommeren. Maar ze had ook goed nieuws: haar land maakt 50 miljoen euro extra vrij om de door de klimaatwijziging direct bedreigde eilandstaten bij te staan. Totnogtoe had Duitsland al 190 miljoen euro in een daarvoor bestemd fonds ingebracht.

De Klimaattop speelt zich op twee lokaties af: de officiële delegaties verblijven in het World Conference Center in de wijk waar vroeger de Duitse regering gehuisvest was toen Bonn nog de hoofdstad was van de Bondsrepubliek, en daarnaast is er een immens tentendorp in het Rheinaue-park, waar de vertegenwoordigers van de niet-gouvernementele organisaties (ngo's) zijn neergestreken.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Syrië en de VS

De druk om tot een succes uit te groeien is ontzettend groot. De bijeenkomst in Bonn moet aantonen dat de geest van het akkoord van Parijs uit 2015 nog leeft, ondanks de beslissing van de Amerikaanse president Trump om eruit te stappen.

Naast Syrië is de VS het enige land dat het Klimaaatakkoord van Parijs niet ondersteunt, ook al kunen de VS pas in 2020 formeel uit het akkoord stappen.

VN-Klimaatexperte en voormalige Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Patricia Espinosa zei in haar openingstoespraak dat het jaar 2017 wellicht tot een van de drie warmste jaren uit de geschiendenis zal behoren. "We moeten nu tot actie overgaan", heette het. Frank Bainimarama, de minister-president van de eilandenstaat Fiji en voorzitter van de conferentie zei dat iedereen zich moet houden aan het gegeven woord van Parijs.

We moeten nu tot actie overgaan

Patricia Espinosa, klimaatexperte uit Mexico

Meest gelezen