Videospeler inladen...

De Wever: "Over de voorgeschiedenis van een partij zou de Partido Popular echt moeten zwijgen"

N-VA-voorzitter Bart De Wever toont zich allerminst onder de indruk van de uithaal van de Partido Popular, de partij van de Spaanse premier Mariano Rajoy, aan het adres van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). De PP had Jambon en de N-VA "een voorgeschiedenis van xenofobie, in strijd met de gelijkheid van personen, en ook van afwijzing van immigranten" verweten.

Bart De Wever steunt zijn minister volop. "Als je zwijgt op een moment dat politici in de gevangenis worden gegooid omdat ze gewoon een punt maken, omdat ze een opinie hebben en als er geweld op burgers wordt gepleegd, dan is dat gewoon schuldig verzuim." 

De N-VA-voorzitter verwijst naar het gevangenzetten van een aantal afgezette Catalaanse ministers. "Hier gebeuren zaken die wij in geen enkel land van de Europese Unie zouden moeten tolereren. Of men het nu eens of oneens is met de Catalanen doet er eigenlijk niet toe. Je sluit geen mensen op omdat ze gewoon hun democratische rechten uitoefenen. Dat doe je gewoon niet. Dat doe je nergens, en al zeker niet in de Europese Unie."

Dat de woordvoerder verwees naar een minder fraaie voorgeschiedenis van de N-VA, kan De Wever niet echt smaken. "Over de voorgeschiedenis van een partij zou de Partido Popular toch echt moeten zwijgen", zegt hij. 

De Wever alludeert op de periode van het franquisme. "De periode rond Franco die naadloos in die partij overgaat. Nog heel veel mensen van dat regime zijn nog verantwoordelijk in die partij, die veel lessen van het verleden blijkbaar niet zo goed heeft begrepen: democratische rechten respecteren, geen geweld plegen op burgers, geen politici in de gevangenis gooien."

De Partido Popular kennen we onder die naam sinds 1989, maar gaat eigenlijk terug op de Alianza Popular, die in 1976 is gesticht door Manuel Fraga Iribarne, die van 1962 tot 1969 minister van Toerisme was onder dictator Francisco Franco. José Maria Aznar, de voorganger van Rajoy als partijleider, is nog als dusdanig aangeduid door Fraga Iribarne.

Je moet je niet verstoppen achter de rechtstaat

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Madrid zegt dat de Catalaanse gezagsdragers misdrijven hebben gepleegd tegen de Spaanse rechtstaat. "De ergste dictatuur is de dictatuur van slechte wetten", vindt De Wever. "Je moet je niet verstoppen achter de rechtstaat. Dit is geen juridisch conflict. Dit is een politiek conflict dat je oplost met dialoog."

Europa, waar ben je?

"Mocht Europa uit zijn stilzwijgen komen en bijvoorbeeld een bemiddelingsrol opnemen en een fluitsignaal aan Rajoy geven, zou dat al veel kunnen oplossen en zou dat de spanning kunnen wegnemen van ons land", verzucht De Wever nog.

"Ik zeg niet dat de ene of de andere gelijk heeft, maar alleen dat de manier waarop het nu gaat in Spanje niet kan in een  Europees perspectief."

"Uitleveren in eerste instantie beslissing van het gerecht"

De Wever hoopt naar eigen zeggen dat de relaties met Spanje niet verzuren door de gebeurtenissen rond Catalonië en de aanwezigheid van de afgezette minister-president Carles Puigdemont in Brussel. Die is na zijn ondervraging gisteren onder voorwaarden vrijgelaten, maar kan worden overgeleverd aan de Spaanse justitie.

"Ik hoop dat men daartoe niet zal beslissen, maar dat is nu in handen van de rechterlijke macht en die is onafhankelijk", zegt de N-VA-voorzitter. "We zullen dat moeten  afwachten." Volgens De Wever gaat het hier "in eerste instantie" om een rechterlijke beslissing.

Videospeler inladen...

Meest gelezen