2017 Jean Catuffe

Hoe Nike, Ageas en Janssen Pharmaceutica miljarden aan Belgische belastingen hebben omzeild  

Geneesmiddelenproducent Janssen Pharmaceutica, verzekeraar Ageas en de producent van sportkledij Nike: dat zijn de eerste namen van Belgische bedrijven die opduiken in de Paradise Papers en betrokken zijn bij financiële constructies in belastingparadijzen. Dat heeft Lars Bové, journalist van De Tijd bekendgemaakt in "Van Gils en gasten". 

“Als je gewoon in de Nike-sportkledij kijkt, dan zal je zien dat op het etiketje een Nederlands bedrijf vermeld wordt. Dat is zo in heel Europa en zelfs buiten Europa. Nochtans hebben wij in België een gigantisch distributiecentrum van Nike (in Laakdal, nvdr)", vertelt Lars Bové. 

"Je zou denken dat hier heel veel belastingen worden geheven, met zo’n activiteit en 3.000 mensen. Maar neen, er blijven amper belastingen in België. Wij verdienen er zo goed als geen belastingen aan. De lonen worden hier wel betaald, maar alles vertrekt al jarenlang via Nederland naar een postbusadres op Bermuda. Ik denk dat de pot van Nike daar intussen is aangegroeid tot 12 miljard euro, een bedrag dat ze dus belastingvrij oppotten.”

“En waarom moeten we daar verontwaardigd over zijn? Omdat we dat logistiek centrum naar hier hebben gehaald met miljoenen euro’s aan Vlaamse subsidies. Op de duur hebben wij hen al meer subsidies gegeven dan ze hier belastingen hebben betaald.”

Video player inladen...

4 miljard belastingcadeaus voor Janssen Pharmaceutica

“Janssen Pharmaceutica is het grootste farmabedrijf in ons land en heeft hier zijn hoofdkantoor. Het bedrijf is trouwens opgericht door een Belg. Ook dit bedrijf krijgt enorm veel belastingcadeaus in ons land. De laatste vijf jaar gaat het om 4 miljard euro. Hier in België alleen! Dat is allemaal wettelijk", zegt de journalist.

"België heeft gezegd: jullie verdienen dat omdat jullie hier in die mate aanwezig zijn. Maar wat stellen wij vast: opnieuw postbusadres op Bermuda, in dit geval via Ierland. Via Ierland versluist men alles naar een postbus op Bermuda, om nog minder belastingen te moeten betalen. Janssen betaalt in ons land minder dan 3 procent belastingen.”

“Dat zijn zware beschuldigingen, maar we zijn er zeker van. Als uitleg geeft Janssen: ja maar, die constructie via Ierland en Bermuda gebeurt niet onder ons bedrijf. Dat klopt. Janssen in België is niet het moederbedrijf van de constructie. Het gaat om hun bedrijf in Ierland, dat trouwens ook Janssen Pharmaceutica heet", aldus Bové.

Over Ageas, “de grootse verzekeraar van ons land”, zei Lars Bové alleen dat de constructie verloopt via Bermuda, de Britse Maagdeneilanden, opnieuw Bermuda en dan Hongkong.

De "Paradise Papers" is een nieuw dossier over constructies in belastingparadijzen, uitgebracht door het  International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). In ons land hebben journalisten van De Tijd, Knack en Le Soir aan het onderzoek meegewerkt.