AFP or licensors

Eric Vuillard wint Prix Goncourt voor "L'ordre du jour"

De Prix Goncourt gaat dit jaar naar Eric Vuillard voor zijn boek "L'ordre du jour". Dat heeft de jury bekendgemaakt. Het gaat om de meest prestigieuze prijs in het Franse taalgebied.

Een verhaal over de machtsovername van Adolf Hitler in Duitsland, de Anschluss van Oostenrijk en de steun van Duitse industriëlen aan de oorlogsmachine van de nazi's: dat is in een notendop "L'ordre du jour", het boek van de Franse auteur Eric Vuillard dat dit jaar de Prix Goncourt wint.

"L'ordre du jour" haalde het in de derde stemronde met 6 stemmen tegen 4 van "Bakhita" van Véronique Olmi. In eerdere stemrondes waren ook "L'art de perdre" van Alice Zeniter en "Tiens ta couronne" van Yannick Haenel in de running.

De Prix Goncourt is de meest prestigieuze literaire prijs in het Franse taalgebied. Vuillard reageert dan ook verheugd. "Dit doet me veel plezier", zegt hij.

In de marge van de Prix Goncourt is ook de Prix Renaudot uitgereikt. Die gaat dit jaar naar "La disparition de Josef Mengele" van Olivier Guez. De Prix Renaudot Essai gaat tot slot naar "De l'ardeur" van Justine Augier.