Hulporganisatie verwijt Libische kustwacht dood van migranten

De hulporganisatie Sea-Watch zegt dat de Libische kustwacht door zijn roekeloos vaargedrag verantwoordelijk is voor de dood van zeker vijf migranten, onder wie een jong kind, in de Middellandse Zee.  

De Duitse ngo Sea-Watch is vorige week na lange tijd opnieuw gestart met reddingsoperaties op de Middellandse Zee. Vanmorgen werd de hulporganisatie door de Italiaanse kustwacht opgeroepen om een rubberboot te redden met 140 migranten en vluchtelingen aan boord. Volgens Sea-Watch bevond de boot zich in internationale wateren.

"Ongeveer tegelijk" met het schip van Sea-Watch kwam een schip van de Libische kustwacht ter plaatse. De Libiërs begonnen migranten aan boord te nemen om ze terug mee te nemen naar Tripoli. Maar volgens Sea-Watch gingen ze daarbij zo roekeloos te werk, dat er paniek uitbrak en verschillende mensen in het water vielen. Volgens de Duitse ngo is het schip van de Libische kustwacht daarop "tegen een grote snelheid" weggevaren, terwijl verschillende migranten nog aan touwladders aan het schip hingen. Een helikopter van de Italiaanse marine kwam tussenbeide om het Libische schip trager te doen varen.

Volgens Sea-Watch overtraden de Libiërs met hun actie duidelijk de internationale regels, omdat het incident gebeurde buiten de territoriale wateren. Libië verwijt de ngo dan weer dat ze zich moeide met een Libische reddingsoperatie en zo de vluchtelingen naar hun schip deed zwemmen.

Libiër en Egyptenaar opgepakt in zaak van verdronken meisjes

In een andere zaak met migranten op de Middellandse Zee heeft het Italiaanse gerecht vandaag twee mannen, een Egyptenaar en een Libiër, opgepakt op verdenking van mensensmokkel. Dat gebeurt nadat afgelopen weekend de lichamen van 26 jonge migrantenmeisjes waren aangespoeld in het zuiden van Italië.

De meisjes, allemaal tussen 14 en 18 jaar oud, waren met een rubberboot onderweg van Libië naar Europa, maar hun boot leed schipbreuk. Het is de eerste keer dat bij schipbreuk met migranten op de Middellandse Zee enkel vrouwelijke slachtoffers zijn gevallen. Het Italiaanse gerecht onderzoekt of de meisjes, waarschijnlijk uit Nigeria, deel uitmaakten van een prostitutienetwerk.

Meest gelezen