Videospeler inladen...

Juncker: "Ik zie niet in hoe de Spaanse autoriteiten de rechtsstaat schenden"

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, vindt niet dat Spanje de regels van de rechtsstaat schendt. Dat zegt hij aan VRT NWS. Juncker wijst daarentegen met een beschuldigende vinger naar de Catalaanse separatisten.

Dat het Spaanse gerecht leden van de afgezette Catalaanse regering heeft opgesloten en dreigt met een gevangenisstraf tot 30 jaar, noopt sommigen (onder anderen de N-VA, maar ook voormalig Europees commissaris Karel De Gucht van Open VLD) ertoe om een groot vraagteken te zetten bij het respect voor de rechtsstaat in Spanje.

Maar EU-Commissievoorzitter Juncker blijft erbij dat de Spaanse overheid de wet aan haar kant heeft. "Ik zie niet in hoe de rechtsstaat zou geschonden zijn door de Spaanse autoriteiten. Ik denk eerder dat diegenen die de Spaanse grondwettelijke orde niet respecteren de wet aan het breken zijn", zegt hij aan VRT NWS.

Juncker heeft naar eigen zeggen ook vertrouwen in de gerechtelijke autoriteiten. "Zowel de Spaanse als de Belgische."

Voorts herhaalt de Commissievoorzitter dat het om een puur Spaanse zaak gaat. "Wat gebeurt in Catalonië - een Spaanse regio die al mijn sympathie heeft - is geen Europese zaak. De oplossing ligt in de interne constitutionele en gerechtelijke orde van Spanje. De Europese Commissie heeft een standpunt ingenomen, dat voorzichtig was en misschien niet alle verwachtingen inloste. Maar de Europese Unie is een unie die gebaseerd is op rechtsregels. En die men moet respecteren."

Meest gelezen