In september van dit jaar konden de inwoners bij een referendum stemmen over een eventuele fusie.
Nicolas Maeterlinck

Kruishoutem en Zingem fuseren volgend jaar naar Kruisem, bekend uit boeken Marc De Bel

Kruishoutem en Zingem fuseren begin volgend jaar tot één gemeente die de naam Kruisem meekrijgt. De inwoners konden de naam zelf kiezen. "De naam bestaat al 25 jaar in de boeken van Marc De Bel."

De inwoners van de twee gemeenten konden kiezen uit vijf namen: Molenkouter, Negendorpen, Rooigemdal, Wallegem of Kruisem. 61 procent van de stemmen ging naar Kruisem.

"We zijn heel blij met de keuze", zegt burgemeester Kathleen Hutsebaut van Zingem. "De naam bestaat al 25 jaar in de boeken van Marc De Bel. Die fictieve naam komt nu tot uiting in het echte leven en daar zijn we heel blij mee."

Alle deelgemeenten van de twee gemeenten kunnen wel hun eigen naam behouden, zo benadrukt de burgemeester. "Dit is enkel een overkoepelende mooie naam voor onze nieuwe gemeente."

Wellicht fuseren de twee gemeenten op 1 januari 2019. De gemeenteraad zal daar dinsdag definitief over beslissen. 

Kruisem zal zo'n 15.600 inwoners tellen, ongeveer 8.100 uit Kruishoutem en 7.500 uit Zingem. Met het fusieproject komt een subsidie van 500 euro per inwoner, zo'n 8 miljoen euro. Dat geld zal gebruikt worden voor lastenverlaging en enkele investeringen.

Meest gelezen